Borvilágjáró

Borvilágjáró

Ajtók a déli partra

2020. május 10. - Gyöngyi T

Hosszas mérlegelés után letelepedtem a Balatonra, vagyis lejöttem füvet nyírni és itt ragadtam. És ha már így alakult, ismét a nyakamba vettem a déli partot és (a szabályok betartásával) elindultam felfedezni két, korábban általam nem ismert borászatot, A zöld ajtós házat és a Kékajtó Borászat és Szőlőbirtokot. 

Kezdjük A zöld ajtós házzal, ami Balatonlellén, a Kishegyen található. Ez az egyik kedvenc kilátó pontom, gyakran megfordulok itt, előszeretettel hozom fel időről-időre a barátaimat is, hol gyalogszerrel, hol biciklivel. Sajnos most kocsival voltam, így csak elvitelre tudtam vásárolni és beszélgettem a panorámát csodálva Fárbás Anett tulajdonosnővel, és lányával Fannival, a "szemtelenül fiatal" borásznővel.

img_20200506_132000.jpg

A birtokot 2017-ben alapították, jelenleg 6,6 hektáron művelnek chardonnay-t, olaszrizlinget, Irsai Olivért, kékfrankost, merlot-t és cabernet franc-t. A fehérborok reduktív technológiával készülnek, a vörösek kapnak hordós érlelést is. A csendes borok mellett van egy remek kis Irsai-Királyleányka gyöngyözőjük is, amitől még a fűnyírás is jobban ment.

img_20200506_150945.jpg

A 2019-es olaszrizling is egy igen jól sikerült bor, könnyű, tiszta, jó ivású. A csinos címkéket egyébként Fanni saját kezűleg ragasztja fel minden egyes palackra. A zöld ajtó egy gyönyörű, fedett panorámateraszra vezet, a felső szintjen pedig vendégház fogadja az ide látogató vendégeket. Természetesen a kertben is lehet kóstolni, ottjártamkor Fanniék épp gőzerővel készültek a hétvégi nyitásra. 

img_20200506_133337.jpg

A Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok Balatonföldvárhoz közel, Kőröshegyen található. A tulajdonos Németh Miklós, felesége Gyöngyi és fekete agaruk, Faust fogadtak bennünket a lehengerlő kilátással megáldott teraszukon. Ide már biciklivel érkeztünk és végigkóstoltuk a kínálatot. 

img_20200508_164451.jpg

A birtokot 2015-ben alapították, Miklós 23 év birkózói és több éves vendéglátós múlttal a háta mögött a borkészítésben találta meg a saját útját. 10 hektáros területükön sok az új telepítés, jelenleg kb. 4 ha termő, van itt merlot, chardonay, orlaszrizling, Rajnai rizling, kékfrankos és cabernet sauvignon is. A borok között kellemes meglepetést okozott a 2016-os Olaszrizling, melynek fele spontán erjedt, tartályos érlelést kapott. A borban már nem a gyümölcsösség dominál, inkább ásványos-sós a karaktere, érett, de nem fáradt, szép savakkal. A 2016-os Kékfrankosról már sok jót hallottam korábban, és be is váltotta a hozzá fűzött reményeimet.

img_20200508_174518.jpg

Mély, lilás szín, illatában érett meggy és vaníliás joghurt, íze egyszerre gyümölcsös és fűszeres, közepes tanninokkal, hosszú lecsengéssel. A bor spontán erjedt, 2 évig érlelődött francia tölgyfahordóban, szűretlenül, derítetlenül került palackozásra. Bejártuk a területeket is és kóstoltunk pár hordó- és tartálymintát: különböző szüreti időpontokban szedett olaszrizlingeket, olaszrizling narancsbort és a 2017-es cabernet sauvignon-t, ami  szerintem nagyon ígéretes bor lesz! 

img_20200508_193034.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr9415674014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása