Borvilágjáró

Borvilágjáró

Irány Pécs!

2021. február 22. - Gyöngyi T

Február közepén Pécsre szólított a kötelesség, a Pécsi Borozó negyedéves bormustráján bíráltam, mert, ahogy a közhely tartja, „ezt a munkát is meg kell csinálnia valakinek”. Még nem volt szerencsém 4 óránál hosszabb időt eltölteni Pécsett, mostanáig.

Hétfő, szikrázó napsütés. Egyik kedvenc útvonalamon, a 65-ös, majd 66-os úton zötyögök a borokkal megpakolt „Puttonnyal” (céges Ford Courier), cél az Eleven Vinotéka & Bár, a Pannon Borbolt nemrégiben megnyílt székhelye, ahol a szerkesztőség pár tagja és a borbírálaton részt vevő borászok és szakemberek várták, hogy milyen izgalmakat tartogatnak a mustrára és a kékfrankos tematikus tesztre felsorakozott borok. Egy kis spoiler, hogy a „C” bizottságnál alig volt 80 alatti pontszám és mindössze egy tételt kellett dugóhiba miatt kizárni az ötvenötből, szóval jó borok voltak, no. Részletek és az eredmények hamarosan olvashatók a Pécsi Borozó online felületén! Ha a Jókai téren jártok csekkoljátok az Eleven borválasztékát és kóstoljátok meg az (esetünkben elvitelre kapott) Andalúz marhapörköltet, mert isteni!

img_20210215_120903.jpg

A város felfedezéséhez – ha épp nem tart az ember lányának idegenvezetést egy mindent tudó főszerkesztő – mindjárt 7 sétaútvonalat is kínál a Made in Pécs ingyenes helyi kiadvány a Bauhaus-tól kezdve a pécsi hírességek otthonain át a legendás koncerthelyszíneken keresztül akár a pécsi villamos nyomába is eredhetünk. A kedvencem a Játékos séta volt, ami a belváros megismeréséhez a főbb nevezetességekhez kapcsolódó állomásokat „kódolva” adta meg. Ez kicsit az egy időben annyira menő városi nyomozós játékok hangulatát idézte vissza. Mondanom sem kell, hogy itt található hazánk első Egyeteme, amelyet I. Lajos király alapított 1367-ben, de azt tudtátok, hogy a pécsi Littke Pezsgőház 1876-es alapításával régebbi, mint a Törley Pezsgőpincészet, ami 1882-ben nyílt meg?

img_20210215_165832.jpg

A Király utcában is érdemes elidőzni, szemügyre venni az üzleteket, mert olyan érdekességeket találunk itt, mint a híres kesztyűkészítő boltja, ahonnét Madonna is rendel vagy a helyi designerek ruháit kínáló Monokrom. Azt tudtátok, hogy ebben az utcában van Magyarország legrégebbi, 1789 óta működő cukrászdája, kávézója, a Caflisch? Természetjáróknak ajánlom az erdei várostörténeti sétát a Tettyén, művészet fanatikusoknak kihagyhatatlan a Zsolnai negyed.  

img_20210216_142925.jpg

A kávé szerelmesei feltétlenül látogassák meg a Pécsi Kávé kávézót, ami az Irgalmasok utcában, egy ház belső udvarán bújik meg. Pécs első specialty kávézójaként, Pécs első kávé mikropörkölőjének, a Bean ON-nak a kávéit kínálják világos és sötét pörköléssel. Aztán ott van még a Főtéren az I love Pécs café, ami Turisztikai Iroda is egyben, ott szintén specialty kávékat, helyi borokat és kézműves söröket is kapni.

img_20210216_092415.jpg

Az utam legérdekesebb élménye a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében tett látogatás volt. A közel egy éve ott dolgozó Karsai Mirjam borásznő tartott profi idegenvezetést és mutatta be az Intézetet és tevékenységeit. Az intézetet 1949-ben a Földművelésügyi Minisztérium hozta létre, az 1600 nm-es, 4800 liter kapacitású pince és az 5 hektáros szőlőterület korábban egyházi kézben voltak. Ma itt található hazánk leggazdagabb, 1500 tételből álló szőlőgénbankja és egy, a Kárpát-medencei őshonos fajtákból létrehozott ültetvény. Az intézetben aktívan folyik a szőlőnemesítési tevékenység, gombabetegségekre ellenálló, úgy nevezett rezisztens fajtákkal kísérleteznek. A szőlészeti kutatások további 30 hektáron folynak a közeli Szentmiklós-hegyen.

img_20210216_103707.jpg

A pincében jelenleg közel 900 mikrovinifikációs kísérlet zajlik, az élesztő kísérletektől kezdve a rezisztens fajták borainak vizsgálatán keresztül a borászati innovációs technológiák „tesztelésén” át.

img_20210216_095929.jpg

Ilyen újítás például a Flexcube, ami egy prorózus műanyag tartály, mely a hordót hivatott „kiváltani”, a benne érlelődő bor hamarabb készen van, mint acéltartályban, a mikrooxidáció miatt. Aztán vannak hordókísérletek is, a Trust hordógyártóval közösen például 51 donga ízhatását vizsgálták nemrégiben.

img_20210216_100525.jpg

És ejtsünk még szót a borokról, a Kutatónál ugyanis a saját készítésű tételek értékesítése is folyik. A borok szépen „muszikálnak”, a Zenit 2019 bekerült a tavalyi évben a Pannon Borrégió TOP 25 bora közé, a Cabernet Sauvignon 2017 Vinagora Aranyat nyert szintén 2020-ban. Nekem ezúttal a Csókaszőlő 2019 nyerte meg a tetszésem, intenzív illatában málna és eper, a szájban csipkebogyó és cseresznye, jó ivású, tartalmas korty a fajtára jellemző könnyedséggel.

img_20210216_182014.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr8716436096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása