Borvilágjáró

Borvilágjáró

Mikor a pétnat veri a champagne-t

ilyen volt a Füredi Borszakkör

2020. június 30. - Gyöngyi T

Nem mondok újdonságot azzal, hogy Dom Pérignonhoz hasonlóan én is szeretek „csillagokat inni”, így nem is volt kérdés, hogy részt veszek a Június 24-én megrendezett Füredi Borszakkör – Hadd pukkanjon eseményén. A pezsgőkóstolónak a Tagore sétánytól karnyújtásnyira tavaly megnyitott, modern és stílusos Zelna Borbár adott otthont.

img_20200624_180809.jpg

Mint megtudtam a Borszakkör egy baráti hangulatú borklub, mely Barabás Barna, a Zelna Borászat borászának vezetésével február óta „ülésezett”. Ez volt az utolsó alkalom, ami a vírusválság miatt (szerencsémre) csak most került megtartásra, bár online videós bejelentkezések a karantén alatt is voltak. „Az előző részekben" volt szó a borismereti alapoktól kezdve a borfajtákról, borstílusokról és természetesen az olaszrizlingekről is. Meg kell hagyni, remek kis kezdeményezés! 

A pezsgőkészítés történetének, elméleti és technológiai hátterének áttekintése közben egy szépen felépített, 6+1 tételből álló kóstoló soron keresztül kaptunk ízelítőt prosecco-ból, crémant-ból, champagne-ból, corpinnat-ból és a környék tradicionális pezsgő felhozatalából.

img_20200624_190213.jpg

A kóstolt tételek a következők voltak:

  • Il Colle Superiore DOCG Prosecco:

Az olasz Ceschin család már a húszas évek elején elkezdett borkészítéssel foglalkozni, és nemzedékről nemzedékre örökítette át tapasztalatát, majd leszármazottiak alapították a borászatot 1977-ben, San Pietro di Feletto-ban. A magas minőség mellett környezettudatos szemlélettel, a környék legjobb területeiről származó szőlőt a legmodernebb technológiával dolgozzák fel. A proseccora jellemző behízelgő, virágos, cukorkás illat fogad a pohárban, a korty könnyed, barackos ízű, erőteljes felhabzású buborékokkal. 

  • Musset-Roullier – Noctambule (Crémant de Loire):

Serge Roullier és Gilles Musset mindketten borászcsaládban nőttek fel és az iskolapadban kötöttek barátságot. 1994-ben egyesítették erőiket és közösen gazdálkodnak 36 hektáron a Nantes és Angers közé eső La Pommeraye-sur-Loire-ban. A pezsgő chardonnay, chenin blanc és cabernet franc házasítás, illatában zöldalma, és briós, a buborékok aprók és fürgék, az édeskés ízhatásra ráerősít a 14%-os alkoholtartalom. 

  • Nicolas Feuillatte – Grand Réserve Brut Champagne N.V.

Az 1926-ban, szeszkereskedő családba született Nicolas Feuillatte a II. világháború után feladva örökségét kakaó- és kávéüzletbe kezdett New Yorkban. Ő jött rá elsőként, hogy, hogyan importálhat kávét Afrikából, valamint ő fejlesztette ki az első instant kávét. Apja 1972-es váratlan halála után 12 hektáros szőlőültetvényt örökölt Reims közelében és kapcsolatait kihasználva a nyomdokaiba lépve folytatta a champagne készítést. A pezsgő chardonnay, pinot noir és pinot meunier házasítás, narancslekvár, taost, licsi az illatában, érett, harmonikus, almás-narancsos íz, kellemes savakkal és szép gyöngyözéssel. 

img_20200624_193441.jpg

  • Torelló – Special Edition Brut Corpinnat N.V.

A Torello család 1395 óta gazdálkodik a Barcelónától 33 km-re fekvő Can Martí birtokon, az 1950-es évektől a katalán pezsgőgyártás egyik meghatározó szereplői. Corpinnat (Penedés szívében született) pezsgőjük megfelel az EU legszigorúbb, pezsgőkre vonatkozó szabályozásának. Illatában szőlővirág, mandula, citrusok, kenyérhéj, gazdag, lendületes íz, almával és egy leheletnyi kesernyével a végén. Virgonc, apró buborékokkal, szépen elkészített pezsgő. 

  • Zelna Brut pezsgő 2017

A Zelna Borászat első pezsgője az igencsak jól sikerült Zelna Brut, Kemendy László bábáskodása mellett született. Alapborához 2017 augusztusában, balatonudvariban szüretelték a furmintot, ami az erjedést követően néhány hónapig hordóban is érlelődött. 1,5-2 évig volt seprőn, mindössze 664 palack készült belőle, a 6 g dosage még kedvesebbé teszi. Limitált darabszáma miatt csak a borászatnál és a Zelna Borbárban kapható. A pohárban körte, alma és toast kellemes illata, a korty üdítő és gyümölcsös, finom, játékos buborékokkal. Több, mint a „kezdők szerencséje". 

  • Kemendy – Chardonnay Brut Nature

Kemendy László 30 évet dolgozott a magyar pezsgőgyártás meghatározó közegében, sokat járt külföldre, megismerte a pezsgők világát, szaktudását a négy éve létrehozott családi vállalkozásukban kamatoztatja. Balatonarácsi és budafoki pezsgőműhelyükben 1000-2000 palack tradicionális pezsgőt készítenek évente. Összetett, érett illatában mogyoró, alma és körte, édeskés ízérzete mellett karakteres savak a szájban, elegáns gyöngyözéssel. 

  • Zelna – „füredi zavaros” pét-nat

A prímet nálam az este meglepetés tétele vitte, melyet viccesen csak „füredi zavaros” néven szoktak emlegetni és bár kereskedelmi forgalomba nem került, a borászatnál nagy közönség kedvenc. Furmintból készült, akárcsak „nagy testvére" a Zelna Brut. A mustot azelőtt zárták a palackba, mielőtt még teljesen kierjedt volna, így megőrizte az alapbor gyümölcsös ízvilágát, majd kén nélkül, nyomás alatt töltötték le és a második erjedést valamint a seprő dugóra rázását követően degorzsálták. Illatában grapefruit, lime, virágok és egy kis kekszesség, íze üdítően citrusos, zöldalmás, határozott savakkal és krémes buborékokkal. Nagy kár, hogy nem lehet kapni!

A bejegyzés trackback címe:

https://borvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr2215973620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása