Borvilágjáró

Borvilágjáró

Karantén bornaplóm: egy Chateauneuf-du-Pape

2020. május 24. - Gyöngyi T

Egy korszak véget ért, a város kiszabadult béklyóiból, így a "karantén bornaplóm" sorozat is lezárul. Összességében bár voltak nehéz pillanatok, ez az időszak lehetőséget adott a befelé figyelésre, a célok, álmok kikristályosítására és a megújulásra is. És persze jó sok bor is fogyott, de hát valahogy be kellett foltozni az elmaradt borkóstoló rendezvények által hagyott tátongó űrt. Ezzel a 2014-es Chateauneuf-du-Pape-pal búcsúztam a karanténtól és Budapesttől. 

img_20200514_171435.jpg

A Chateauneuf-du-Pape az első AOC (Appellation d’Origine Controllée – oltalom alatt álló eredetmegjelölés) Franciaországban (1936-tól), mely egyszerre a Rhone déli részén található borvidék és az ott készülő vörös házasítás megnevezése. Jelentése „a pápa új vára”, ami azokra az időkre utal, amikor a Római Katolikus Egyház székhelye Avignonban volt (1309–1377 között). A borvidék kb. 3100 hektárján 14 millió palack bor készül évente. A talaj itt nagyon érdekes, hatalmas kavicsok borítják, melyek megtartják a meleget a szőlő számára az éjszaka folyamán is. 13 engedélyezett szőlőfajtából készülhetnek a borok, a cuvée alapja az esetek többségében a grenache, a szőlőtermő területek 75%-át ez az egyébként Spanyolországból származó fajta uralja (ott granacha néven ismert).

A bor a Domaine Saint Préfert CdP 2014, 5% cinsault, 5% syrah, 5% mourvedres és 85% grenache házasítás, Isabelle Ferrando borászhölgy munkája. Közepesen mély, enyhén lilás szín. Illata elegáns és komplex: szilva, datolya, feketecseresznye, dohány és enyhe földes jegyek. Ízében érett cseresznye, szilva, szépen integrált hordófűszerek, közepes test, hosszú utóíz (91/100). Emlékezetes és összetett, akárcsak az elmúlt pár hónap történései… Köszönet érte a Magyar BOR Intézetnek. Au revoir.

A bejegyzés trackback címe:

https://borvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr8515714958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása