Borvilágjáró

Borvilágjáró

Szezonnyitásra új címkékkel érkeznek a Villa Gyetvai borok

2024. május 15. - Gyöngyi T

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

villa_gyetvai_uj_cimkek_4_fotos_korosi_tamas.jpg

Fotó - Kőrösi Tamás

„Egri születéssel, budapesti építész munkahellyel csak a Villa Gyetvai megalapításával váltam balatonivá. Úgyhogy engem még mindig különleges érzéssel tölt el, amikor az autópályáról lekanyarodva közeledek Füredhez, és először meglátom a tavat. Tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. A balatoni létnek ezt a mással össze nem hasonlítható atmoszféráját szeretnénk átadni új címkecsaládunkkal” – mesél motivációjáról Gyetvai Zsolt, a pincészet tulajdonosa.

Az elsősorban éttermekbe és borkereskedésekbe szánt Gasztro borcsaládot négy tétel alkotja. A közönségkedvenc Sauvignon Blanc, az egzotikusan illatos Fűszeres Tramini, a balatoni klasszikus Olaszrizling és az újonnan bemutatkozó, gyümölcsbomba Rosso reduktív vörösbor mind a 2023-as évjáratból származnak.

 villa_gyetvai_uj_cimkek_2_fotos_korosi_tamas.jpg

Fotó - Kőrösi Tamás

A címkék megalkotásához a kiindulópontot a Balatonhoz sokáig szorosan tapadó képeslapok kultúrája jelentette. Ezekhez azonban nem a triviális oldal felől közelített Ördögh László art direktor és Eördögh Márta, Vida Zsófia dizájnerek, hanem a személyes üzeneteket tartalmazó hátlap felől, az ismert hullámvonal-motívum megidézésével.

A címkék legfontosabb vizuális eleme emellett egy-egy monokróm fénykép lett. Olyan spontán hangulatfotókat kerestek, amelyeket bárki elkészíthet, aki a Balatonon időt tölt. Bár akkor és ott lehet, hogy nem tűnnek különlegesnek, ezek azok a képek, amelyeket évtizedek múlva is mosollyal az arcunkon nézünk újra. Mindez kiegészül a Villa Gyetvai boroknál fontos geometrikus képalkotással. Van, ahol a nap, van, ahol egy szőlőfürt bukkan fel formaként kortárs megfogalmazásban.

 villa_gyetvai_uj_cimkek_foto_korosi_tamas.jpg

Fotó - Kőrösi Tamás

„Élelmiszereknek és italoknak csomagolást tervezni kiváltság, hiszen itt garantált, hogy a látványvilágon túl a termék illatával, ízével, textúrájával egyesülve a fogyasztó több érzékszervére hatunk egyszerre. Azt szeretném, hogy amikor valaki ezt a bort hazaviszi, otthon kinyitja, és becsukja a szemét, egy pillanat alatt visszarepüljön egy balatoni árnyas teraszra vagy más, számára a Balatont jelentő helyszínre” – foglalja össze Ördögh László a 11 Red Dot díjas, többszörös RGB és kétszeres Apex első díjazott Graphasel stúdió art direktora.

villa_gyetvai_uj_cimkek_3_fotos_korosi_tamas.jpg

Fotó - Kőrösi Tamás

Készült a sajtóközlemény alapján. 

Ismét tarolt Badacsony New Yorkban!

A Badacsonyi borvidék legnagyobb szabású eseménye immáron tizenharmadik alkalommal költözött Budapestre egy napra és az előző évekhez hasonlóan ismételten hatalmas sikert aratott. A március 23-án a patinás New York-palota Róma termében megrendezett Badacsony New Yorkban seregszemle évről-évre a Badacsony és az itt készült borok rajongóinak széles táborát mozgatja meg.

img_20210905_110031.jpg

Az idén rekordszámú kiállítóval megrendezett színvonalas esemény népszerűsége már a kezdetektől töretlen. Ékes bizonyítéka ennek, hogy már a kora délutáni órákban a sajtó és a szakma képviselőivel, majd ezt követően a nagyközönséggel telt meg a Róma terem. A komoly múltra visszatekintő nagyszabású Badacsony New Yorkban rendezvényre a borászok pincészetük legjellemzőbb, legszebb borait hozták el, így a badacsonyi borok szerelmesei 38 pincészet több mint 200 kiváló borát kóstolhatták meg. A pezsgéssel teli helyszínen a látogatók közben megismerkedhettek a borász szakma kiemelkedő képviselőivel is. Az összetartozás szimbólumaként létrejött rendezvényen - ahol az elhelyezett kivetítőn a vendégek a borvidéki fotókból készült rövid filmeken keresztül ízelítőt kaphattak Badacsony hangulatából és az itt gazdálkodó kiváló borászatokból - a látogatók a borokon kívül számos helyi termelőt, turisztikai szolgáltatót, kézműveseket is megismerhettek, akik kínálatukkal kiegészítették és színesítették a seregszemlét.

Rekordszámú kiállító és bővített helyszín

A Badacsony New Yorkban esemény – amelyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szerveznek meg az őket tömörítő és koordináló Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület segítségével – egyik célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke, illetve az idén 20 éve városi rangját ünneplő Badacsonytomaj meglátogatásához. Hiszen bort kóstolni ott a legjobb, ahol ez születik, másrészt a Badacsonyi borvidék a kiváló borok mellett egész évben számos felejthetetlen élményt és felfedeznivalót kínál.

sabar_borhaz.jpg

„A Badacsony New Yorkban esemény népszerűségét jól mutatja, hogy idén az előző évhez hasonlóan nemcsak rekordszámú látogató, hanem rekordszámú kiállító is részt vett, amelynek köszönhetően bővítettük a helyszínt, így szellősebbé vált a terem és kényelmesebben lehetett a pincészetekhez is hozzáférni. A badacsonyi közösség a Badacsony New Yorkban esemény létrehozásával már kezdettől fogva maradandót tudott alkotni. Jó látni, hogy ennyi év után egyre nagyobb sikernek örvend a rendezvény, közben a pincészeteknél már megjelent egy új generáció, amely bekapcsolódva a szülők és nagyszülők által megkezdett munkákba, megújult erővel viszik ezt tovább. Mint kiállító és szervező elmondhatom, hogy az idei seregszemle sikerült a legjobban, hiszen sok programot tudtunk biztosítani a vendégeknek és a terem bővítése miatt hangulatosabb is lett. Bízom benne, hogy hozzám hasonlóan a látogatók is úgy ítélték meg, hogy az esemény méltó módon képviselte a Badacsonyi borvidéket. Kifejezetten jó volt tapasztalni, hogy élénk érdeklődés volt a szakma részéről is. – mondta Szászi Endre a szervezőbizottság részéről.

szaszi_birtok_1.jpg

Izgalmas mesterkurzus színesítette idén is a Badacsony New Yorkban eseményt

A megfelelő minőség biztosítása érdekében az elmúlt évekhez hasonlóan a seregszemlén résztvevő borokat egy borászokból álló bizottság vakkóstolás során előminősítette, így a New York Palota Róma termében minden vendég kizárólag a borvidék legkiválóbb boraival találkozhatott.   A sétáló kóstolón túl, folytatva az eddigi hagyományokat a Vivaldi teremben idén is egy teltházas, egyedülálló mesterkurzus színesítette a Badacsony New Yorkban eseményt: az informatív és finom humorral megfűszerezett Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat című mesterkurzuson Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a „Szellem a palackból” című műsor sorozat szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Bor Akadémia tagja, valamint Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja az ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatta be a résztvevőket.

mesterkurzus.jpg

„A Badacsony New Yorkban a borvidék életében a legkiemeltebb rendezvény és ez tetten érhető volt a kiállítók számából is. A seregszemle mindannyiunk számára nagy presztízzsel bír, amelynek keretében szeretnénk megmutatni, hogy Badacsony egy előremutató és fejlődő borvidék, mely mind a borok, mind pedig a borászok elhivatottságában komoly potenciállal bír. Külön örültem annak, hogy más borvidék borászai is jelen voltak, valamint annak, hogy visszatérő vendégekkel találkoztam. Az, hogy van egy elkötelezett, lojális vendégkör, aki nemcsak a tájban, hanem a borban is látja a többletet, nagyon pozitív számomra. Nem sok borvidék mondhatja el magáról, hogy hosszú évek óta képes ekkora érdeklődés közepette megmutatni saját magát.” – mondta Istvándy Gergely, a Badacsony New Yorkban esemény kiállító borásza.

istvandy_gergely.jpg

Badacsony, Magyarország egyik legnépszerűbb és legkedveltebb borvidéke

A vendégekhez hasonlóan a Badacsonyi borvidék szereplői is minden évben várják a Badacsony New Yorkban eseményt, mely kiváló alkalmat biztosít a borrajongóknak, a szakmának és a borászatok üzleti partnereinek, hogy elsőkézből megismerjék a pincészetek újdonságait. Az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar borvidék, a kétezeréves szőlő-és borkészítési hagyományokkal rendelkező Badacsony nem véletlenül lett az elmúlt években a hazai borfogyasztók körében az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb borvidék. Ezt komoly és céltudatos munka előzte meg, hiszen a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület a borvidék önkormányzataival és az egyesület tagjaival közösen fejleszti a helyi turizmust, melynek köszönhetően ma már négyévszakos desztinációról beszélhetünk, ahol egész évben nyitvatartó és minőségi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az évszaknak megfelelő színes programok, felújított strandok és izgalmas látogatóhelyek várják a vendégeket. A turisztikai látványosságok, minőségi szállások és vendéglátóhelyek mellett az olyan rendezvények, mint például a május 14-én hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Kéknyelű Piknik, vagy az évtizedes múlttal rendelkező rendezvénysorozatok, mint a Bortriatlon, mind-mind hozzájárultak és hozzájárulnak a borvidék sikeréhez. 

Készült a sajtóközlemény alapján. 

Egy korty jazz

Már csak egy karnyújtásnyira vagyunk a teraszok nyitásától és be kell, hogy valljam, hogy ebből az egész bezártságból nekem a zene hiányzik már a legjobban. A hangos zene élménye, amit bár próbáltam reprodukálni otthoni körülmények között – a szomszédaim legnagyobb örömére – sajnos nem sikerült. Ennek ellenére egész kellemes élmény volt némi aláfestő zene mellett végigkóstolni a Glass of Jazz sorozat három, jazz ihlette borát.

Mi az a Glass of Jazz? „Egy rendezvénysorozat, ahol a kiváló borok rajongói találkozhatnak a jazz zene szerelmeseivel és közösen átélhetik, hogy ez a kettő miért is alkot tökéletes párost.” Reméljük hamarosan ismét belekortyolhatunk az élménybe, de addig is nézzük meg kik állnak a „pohár” mögött?

A Cult in Glass főszervezőjének, Dávid Dánielnek a csapata olyan, az „Art-Cult-Gastro” hármasára épülő események megalkotói, mint például a Glass of Comedy (stand-uppal egybekötött borkóstoló), az Amatőr vak borkóstoló kihívás, a már említett Glass of Jazz vagy a szegei BoRDaY borkóstoló. Emellett a csapat üzemelteti a kis pincék kevésbé ismert, különleges borait kínáló, hamarosan újra nyitó Zengő Bárt, a Krúdy Gyula utcában. A Glass of Jazz rendezvények saját borhármasát kóstoltam, melyek limitált palackszámban a Zengőben is elérhetőek.

img_20210418_131359.jpg

A fehér egy olaszrizling 2019-ből, Balatonakali Fenye-hegyről a Mörk Pincészettől. A Pincészetet 2012-ben alapították és kb. 4 hektáron gazdálkodnak, a fajtaszerkezetet Cabernet franc, Olaszrizling, Furmint, Irsai Olivér, Kékfrankos, Sauvignon blanc, Chardonnay és Rozália, valamint öreg tőkés Olaszrizling és Cabernet sauvigon alkotják. A borok bio szellemiségben készülnek Mörk András borász keze alatt. A pohárban érett illatok fogadnak, lédús őszibarack, piros alma, az egész szájat betöltő, telt kortyban szép egyensúlyban van a nagy test és a gyümölcsösség, bár érezni, hogy komoly anyaggal van dolgunk, mégsem lóg ki a magas, 14%-os alkohol. Gondolkodós bor, világmegváltó beszélgetésekhez.

A vörösek Joó Tamás siklósi pincészetében készültek. A családi pincészet 6-7 hektáron gazdálkodik 2013 óta, céljuk a fiatalos, de mégis karakteres és egyedi stílusú borok készítése. Nekem a boraik elnevezése különösképpen tetszik: Joóreménység, Joókedv, Joóbarát, 3Joo – nagyon kreatív! A két kóstolt vörös is a fiatalos stílust képviselte, a 2018-as Kékfrankos, Portugieser és Blauburger házasítás, a 2017-est Kékfrankos, Portugieser és Merlot alkotják. Viszonylag keveset találkozunk a Blauburgerrel, ami a Kékoportó és Kékfrankos keresztezése, stílusban ez a bor abszolút a bisztrós vonalat képviseli, erdei gyümölcsös íz- és illatjegyeivel akár egy tavasz/nyáresti buli remek kísérője is lehet. A 2017-es már egy kicsit összetettebb, közepes testű vörösbor, meggyel és szilvával, pici fűszerességgel. Nekem ez utóbbi állt közelebb a szívemhez.

img_20210418_131120.jpg

A borok címkéi szuper ötletesek! Vidám, színes design, mintha egy koncert képei elevenedének meg rajtuk. Remélem ilyen és hasonló borokat hamarosan élő zene mellett is kóstolhatunk, akár a Zengő teraszán!

Köszönöm a kóstolót a Cult in Glass csapatának!

Zöld tavasz Veltelinivel

Ezekben a pandémia tépázta időkben örülünk a friss kezdeményezéseknek! A remény színe a zöld és bár már lassacskán látjuk a fényt az alagút végén, teljen meg lelkünk és poharunk zöld áhítattal! A Borbázis Borkereskedés és Az ihatóbb Magyarországért közös projektje életet visz a tavaszunkba, méghozzá triplazölddel!

Az idei tavasz ugyan kissé szeszélyes, hol a hó esik, hol nyárias meleg van, de még ha kint dúl is a cidri, jól tud esni egy könnyed, gyümölcsös bor, mint például egy jó zöldveltelini. Az osztrák származású fajta a tramini és a St. Georgen nevű szőlők természetes kereszteződésével született meg. Nincs köze a többi veltelini fajtához (piros veltelini, korai piros veltelini), nem áll velük rokonságban. Hazánkban majd’ 1500 hektáron termesztik, arányaiban a leggyakrabban az Etyek-Budai, a Balatonboglári és a Soproni borvidéken fordul elő.  
mtu_foto_zoldveltelini_1_2019.jpg

Fotó - MTÜ

A zöld jegyében három bort kóstoltunk, három borvidékről. A pécsi Radó Pince 2020 Zöldveltelinijével kezdtük a sort. A családi pincészet 2,5 hektáron gazdálkodik, a ZV mellett Chardonnay-vel és természetesen Cirfandlival is foglalkoznak. Illatban nem ér minket meglepetés, a bor abszolút „zöld” – zöld citrom, zöldalma, még egy kis fű is megjelenik. A korty már érdekesebb, egy kis CO2 hozzáadásával tették még pezsdítőbbé, ám számomra még ez sem tudta ellensúlyozni az egyébként meglepően magas, 13%-os alkoholt. Elvégre mégiscsak délen járunk, ahol megesik az ilyesmi, egy kiadós orosz hússaláta mellé viszont épp ezért remekül passzolna!

img_20210414_211156.jpg

Kettes borunk a móri Geszler Családi Pincészet 2019-es Zöldveltelinije. A sváb gyökerekkel rendelkező család Ausztriában tanulta ki a borkészítés fortélyait, mára kb. 40 hektáron gazdálkodnak és a ZV-n túl Királyleányka, Chardonnay, Zenit, Irsai Olivér, Kékfrankos és persze Ezerjó is van a kínálatukban. A bor halvány citromsárga színe után meglepően érett illat fogad a pohárban, jönnek a citrusok, az alma és egy kis fehér húsú barack. A Móri Borvidékre jellemző szikár savak „megszelídültek” ebben a borban, ami ennek ellenére továbbra is lendületes és így kerek. Ezt szerettük a legjobban, szuperül illett a medvehagyma krémleveshez.

img_20210414_211507.jpg

A Vabrik Pincészet Etyek-Budai Zöldveltelini 2019 borával zártuk a sort. „A legenda szerint Dreher Antal kártyán nyerte el előző tulajdonosától azt a kajászói birtokot, amely ma a Vabrik Pincészet otthona” - olvashatjuk honlapjukon. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rajnai Rizling, Kékfrankos, Syrah és ZV fajtákkal foglalkoznak. A pohárban érettebb, aranyszínű bortól egy kicsit teltebb karaktert vártam volna, illatában és ízében is fiatalos, citrusos, vilmoskörtés a korty. Szintén egy, a szikár savairól híres borvidék „gyümölcse”, ám ez a bor inkább fröccsben esett jól, mintsem tisztán. Üdítő élmény lehet mondjuk roston sült harcsafilé mellé.

mtu_foto_bright-red-poppies-vineyard.jpg

Fotó - MTÜ

És akkor most vissza a tripla zöldekhez, ugye a tavasz és a remény az egyes, a zöldveltelini a kettes és végül, de nem utolsó sorban a környezettudatosság a hármas. És hogy hogy jön ez ide? A Borbázis jogosan büszke arra, hogy az első olyan borkereskedés, amely vásárlóinak biztosítja az üvegvisszaváltás lehetőségét, sőt a visszavitt üvegeket kedvezményekre lehet váltani! Számokban kifejezve „2018 óta 250.000 palackot juttattak vissza az üveggyártás folyamatába, mellyel megközelítőleg 17.250 kWh energiát, 16 tonna szén-dioxidot, 50 tonna hulladékot és 60 tonna nyersanyagot spóroltak meg.”

ures-uvegek.jpg

Készült a sajtóanyag felhasználásával. 

Irány Pécs!

Február közepén Pécsre szólított a kötelesség, a Pécsi Borozó negyedéves bormustráján bíráltam, mert, ahogy a közhely tartja, „ezt a munkát is meg kell csinálnia valakinek”. Még nem volt szerencsém 4 óránál hosszabb időt eltölteni Pécsett, mostanáig.

Hétfő, szikrázó napsütés. Egyik kedvenc útvonalamon, a 65-ös, majd 66-os úton zötyögök a borokkal megpakolt „Puttonnyal” (céges Ford Courier), cél az Eleven Vinotéka & Bár, a Pannon Borbolt nemrégiben megnyílt székhelye, ahol a szerkesztőség pár tagja és a borbírálaton részt vevő borászok és szakemberek várták, hogy milyen izgalmakat tartogatnak a mustrára és a kékfrankos tematikus tesztre felsorakozott borok. Egy kis spoiler, hogy a „C” bizottságnál alig volt 80 alatti pontszám és mindössze egy tételt kellett dugóhiba miatt kizárni az ötvenötből, szóval jó borok voltak, no. Részletek és az eredmények hamarosan olvashatók a Pécsi Borozó online felületén! Ha a Jókai téren jártok csekkoljátok az Eleven borválasztékát és kóstoljátok meg az (esetünkben elvitelre kapott) Andalúz marhapörköltet, mert isteni!

img_20210215_120903.jpg

A város felfedezéséhez – ha épp nem tart az ember lányának idegenvezetést egy mindent tudó főszerkesztő – mindjárt 7 sétaútvonalat is kínál a Made in Pécs ingyenes helyi kiadvány a Bauhaus-tól kezdve a pécsi hírességek otthonain át a legendás koncerthelyszíneken keresztül akár a pécsi villamos nyomába is eredhetünk. A kedvencem a Játékos séta volt, ami a belváros megismeréséhez a főbb nevezetességekhez kapcsolódó állomásokat „kódolva” adta meg. Ez kicsit az egy időben annyira menő városi nyomozós játékok hangulatát idézte vissza. Mondanom sem kell, hogy itt található hazánk első Egyeteme, amelyet I. Lajos király alapított 1367-ben, de azt tudtátok, hogy a pécsi Littke Pezsgőház 1876-es alapításával régebbi, mint a Törley Pezsgőpincészet, ami 1882-ben nyílt meg?

img_20210215_165832.jpg

A Király utcában is érdemes elidőzni, szemügyre venni az üzleteket, mert olyan érdekességeket találunk itt, mint a híres kesztyűkészítő boltja, ahonnét Madonna is rendel vagy a helyi designerek ruháit kínáló Monokrom. Azt tudtátok, hogy ebben az utcában van Magyarország legrégebbi, 1789 óta működő cukrászdája, kávézója, a Caflisch? Természetjáróknak ajánlom az erdei várostörténeti sétát a Tettyén, művészet fanatikusoknak kihagyhatatlan a Zsolnai negyed.  

img_20210216_142925.jpg

A kávé szerelmesei feltétlenül látogassák meg a Pécsi Kávé kávézót, ami az Irgalmasok utcában, egy ház belső udvarán bújik meg. Pécs első specialty kávézójaként, Pécs első kávé mikropörkölőjének, a Bean ON-nak a kávéit kínálják világos és sötét pörköléssel. Aztán ott van még a Főtéren az I love Pécs café, ami Turisztikai Iroda is egyben, ott szintén specialty kávékat, helyi borokat és kézműves söröket is kapni.

img_20210216_092415.jpg

Az utam legérdekesebb élménye a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében tett látogatás volt. A közel egy éve ott dolgozó Karsai Mirjam borásznő tartott profi idegenvezetést és mutatta be az Intézetet és tevékenységeit. Az intézetet 1949-ben a Földművelésügyi Minisztérium hozta létre, az 1600 nm-es, 4800 liter kapacitású pince és az 5 hektáros szőlőterület korábban egyházi kézben voltak. Ma itt található hazánk leggazdagabb, 1500 tételből álló szőlőgénbankja és egy, a Kárpát-medencei őshonos fajtákból létrehozott ültetvény. Az intézetben aktívan folyik a szőlőnemesítési tevékenység, gombabetegségekre ellenálló, úgy nevezett rezisztens fajtákkal kísérleteznek. A szőlészeti kutatások további 30 hektáron folynak a közeli Szentmiklós-hegyen.

img_20210216_103707.jpg

A pincében jelenleg közel 900 mikrovinifikációs kísérlet zajlik, az élesztő kísérletektől kezdve a rezisztens fajták borainak vizsgálatán keresztül a borászati innovációs technológiák „tesztelésén” át.

img_20210216_095929.jpg

Ilyen újítás például a Flexcube, ami egy prorózus műanyag tartály, mely a hordót hivatott „kiváltani”, a benne érlelődő bor hamarabb készen van, mint acéltartályban, a mikrooxidáció miatt. Aztán vannak hordókísérletek is, a Trust hordógyártóval közösen például 51 donga ízhatását vizsgálták nemrégiben.

img_20210216_100525.jpg

És ejtsünk még szót a borokról, a Kutatónál ugyanis a saját készítésű tételek értékesítése is folyik. A borok szépen „muszikálnak”, a Zenit 2019 bekerült a tavalyi évben a Pannon Borrégió TOP 25 bora közé, a Cabernet Sauvignon 2017 Vinagora Aranyat nyert szintén 2020-ban. Nekem ezúttal a Csókaszőlő 2019 nyerte meg a tetszésem, intenzív illatában málna és eper, a szájban csipkebogyó és cseresznye, jó ivású, tartalmas korty a fajtára jellemző könnyedséggel.

img_20210216_182014.jpg

Hová tűnt Bakó Ambrus?

Az elmúlt időszakban gyakran találkozom Bakó Ambrussal a Petrányi Pincénél, így nem álltam meg nem megkérdezni, hogy mi van vele mostanában: csúcsokról és mélypontokról, őszintén. Köszönöm a beszélgetést, ami egy kicsit számomra is új lendületet adott az íráshoz. �

Ismerd meg a tokaji aszút! – 5 dolog, amit nem tudtál róla

Vannak dolgok, amelyeket természetesnek veszünk, mert amennyire vissza tudunk emlékezni, mindig is tudtunk a létezésükről. A tokaji aszú sokaknak ilyen magától értetődő és ezért kevésbé érdekes borkategória. Pedig több szempontból is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket így az ünnepek előtt érdemes is megismerni.

A Tokaji borvidék egyedisége

A tokaji aszú nem jöhetne létre, ha nem lenne a borvidéknek olyan speciális mikroklímája és földrajzi jellemzői, melyek megteremtik ennek lehetőségét. Ahogy a Bodrog és a Tisza folyók átszelik a térséget, az őszi reggelek mesebeli párába burkolják a borvidéket. Ez és a napközbeni száraz idő segít abban, hogy a Botrytis cinerea nevű nemespenész-gomba megtelepedjen az egészséges és érett szőlőszemeken, és beinduljon az aszúsodás folyamata. Ha csak egy nincs a helyén ezekből az alkotóelemekből, aszú szempontjából máris búcsút mondhatunk annak az évjáratnak.

_koccintsaszuval_2020_02_foto_dancsecs_ferenc.jpg

Fotó - Dancsecs Ferenc

Kézi szüret a köbön

Igen, sok helyen szüretelnek kézzel, azonban az aszúszüret nehézsége mégis kiemelkedik a többi közül. Mivel a fürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, ezért az aszús szemeket folyamatosan szüretelik. Képzeljük el, ahogy a hideg, fagyos novemberi reggeleken a szőlőfürtökről egyenként kell kiválogatni és kicsipegetni az értékes aszúszemeket, a cukor már odafagyott a kezünkre, és végig koncentrálni kell arra, nehogy rothadt vagy illós szemek kerüljenek a vödrökbe, tönkretéve ezzel az egész napi munkát. Egy tapasztalt aszúszedő is csak 6-7 kiló aszúszemet tud egy nap gyűjteni, így érthető miért hatalmas érték az ő tapasztalatuk.

img_20181018_114247.jpg

Aszú Day

Szeretünk ünnepelni. Az ünnepek fontos tradíciókká, családi hagyományokká válnak, amik folytonosságot visznek az életünkbe. A legkülönfélébb dolgokat lehet ünnepelni, legyen az egy személyes évforduló, mint a születésnap, vagy sok millió ember közös ünnepe, a karácsony. A tokaji aszú a maga nagyszerűségében és egyediségében szintén megérdemli, hogy legyen egy saját napja. Minden év december 10-én tartják az Aszú Day-t, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon. Legyünk rá büszkék, és nyissunk ki egy palack aszút ezen a napon!

Lépjünk ki a gasztro-komfortzónánkból

Magas maradékcukor-tartalmával a tokaji aszú kiváló desszertbor, sőt magát az étkezés végi édességet is kiválthatja. Azonban egy aszú sokkal többrétűbb annál, mint hogy csak édesség mellé kínáljuk. A kacsa- vagy libamáj vagy a sós, karakteres ízű kéksajt is egy klasszikus páros. Ha gyümölcsökkel készítjük a csirkét, kacsát vagy fácánt, akkor érdemes kipróbálni mellé egy pohár aszút, de még az édes tónusú zöldségekkel – mint a sütőtök, az édesburgonya vagy sárgarépa – is szépen harmonizál. Az ázsiaiak pedig nemhiába szeretik annyira az aszút, az ő konyhájuk csípős-édes fogásaihoz is remekül passzol.

_koccintsaszuval_2020_01_foto_dancsecs_ferenc.jpg

Fotó - Dancsecs Ferenc

Az aszú több, mint csak egy édes bor

Mindenkinek vannak kedvenc szőlőfajtái, borstílusai, és pincészetei. Ha valakinek ez a száraz bort jelenti, akkor lehet, hogy eleve ódzkodik az édestől. Jó tudni azonban, hogy a tokaji aszú több mint egy egyszerű édes bor. A világ legjobbjai között számon tartott aszú képes megmutatni a Tokaji borvidék különleges adottságait és azt az évszázadokkal ezelőtt kifejlesztett egyedi technológiát, amit ebben a formában sehol máshol nem alkalmaznak a világon. Rendkívül komplex aromavilága, a magas maradékcukor-tartalmat egyensúlyban tartó eleven savszerkezete és az, hogy megfelelő körülmények között extrém ideig eltartható – gondoljunk akár az 1956-os aszúkra, de volt, aki 1848-ból is kóstolt! –, mind unikális borélménnyé teszik. Ne féljünk felfedezni a nagyszerűségét!

Ha az ünnepek alatt tokaji aszú kerül a poharadba, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, hogy megoszthasd az élményt.

Készült a sajtóközlemény alapján. 

A formabontó svéd világhírre törekszik badacsonyi rizlingjeivel

Őrült címkék, Rajnai rizling svéd módra Badacsony legkiválóbb dűlőiről avagy amikor a vállalkozó szellem és a személyes hozzáadott érték győzedelmeskedik. A Villa Sandahl borokról mindenkinek van véleménye és végül is nem ez a cél?

A svéd Sandahl testvérpár 2004-ben kezdett el szőlőtermesztéssel foglalkozni Badacsonyban, mára tíz hektáron gazdálkodnak, melyből kilencen Rajnai rizlinget termesztenek, a maradék egy hektáron pedig olaszrizlinget, ez utóbbi szőlő formájában kerül értékesítésre. Először is felmerül a kérdés, hogy mi vitte rá az egyébként mérnöknek tanult nyugdíjas cégvezetőt, Christert erre a vállalkozásra? Először 1987-ben egy baráti meghívásra látogattak Magyarországra testvérével Thorddal és feleségével Gunnellel, Badacsonyban is kóstoltak borokat, de akkor még nem gondoltak arra, hogy valaha ők is bortermelők lesznek.

villasandahl_pappattila_0206.jpg

Fotó - Papp Attila

A szőlő- és bortermelésbe egy szintén közös családi látogatás után, 2004-ben vágtak bele a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen, a Badacsonyon. A pincészet fő célja már a kezdetek kezdetén is egyértelmű volt: az értékes dűlők (a Kezdet, a Magány, a Püspökudvar, az Ekkő, a Püspökkert valamint a Gróf-domb) szőlői csakis magas minőségű borok alapanyagául szolgálhatnak. A kezdeti évek a kísérletezésről szóltak: fajtákkal, dűlőkkel, technológiával. Arra a felismerésre jutottak, hogy a badacsonyi mikroklíma mellett és a déli fekvésű dűlőkön a legtöbb fehér szőlő egyensúlytalan bort ad. Olyan fajta kellett, amely később indul érésnek, illetve amelynek a savai a nagy nyári melegnek is ellenállnak. Ezeknek a feltételeknek kitűnően megfelelt a Rajnai rizling, ami az olaszrizling mellett – sőt, mondhatni előtte, már Ranolder Püspök idejében is – kedvelt fajta volt a térségben.

img_20201007_122221.jpg

A helyiek először kétkedve fogadták őket, nem hittek abban, hogy bortermelési múlttal nem rendelkező svédek hozzá tudnak tenni valamit a már rómaiak óta szőlőtermesztéssel foglalkozó vidék fejlődéséhez. Mára megtalálták azt a csapatot, aki hisz bennük. Jelentős lépés volt történetükben, hogy találkoztak az elzászi bortermelővel, Fabien Stirnnel, akitől tanácsokat és egy receptúrát is kaptak. Az igazi áttörést a 2010-es évjárat hozta meg a pincének. Víziójuk nem kevesebb, mint világhírű borokat készíteni a badacsonyi dűlőikről. Fő alapelveik a minőség, egyéniség és a szenvedély.

img_20201007_105359.jpg

Főborászuk a fiatal és tehetséges Palkó Zsolt, aki 7 évvel ezelőtt Bakó Ambrustól vette át a stafétabotot. A szüret időpontját mindig a gyümölcs érettségéhez igazítják, mivel teljes fenolos érettségi állapotában szedik a szőlőt, így igyekeznek a lehető legkésőbbi időpontra kitolni a szüretet. Nem csak dűlőszelekciót alkalmaznak, hanem a préselés során kinyert mustot is osztályozzák, és elkülönítik minőség szerint. Már rögtön szüret után kialakul egy elképzelés, hogy milyen a potenciálja az adott mustnak, és három kategóriára bontva külön erjesztik. A felső kategóriás boroknál a legszebb mustfrakciókat házasítják. Azokat a mustfrakciókat, melyek nem teljesítik a minőségi elvárást, nem dolgozzák fel. Csendes erjedést biztosító élesztőt használnak.

img_20201007_105603.jpg

Eddig minden évben a szüretkor és a feldolgozáskor jelen volt Christer is, és személyesen felügyelte a munkálatokat. Az idei év lesz az első, amikor a COVID-19 meghiúsítja ideutazásukat. Látogatásunk alkalmával Christer Skype-on mesélt a kezdetekről, a kihívásokról, a sikerekről és a jövőre vonatkozó terveikről valamint arról a vállalkozói személetről, amiben családjával hisznek. „Legyünk büszkék – bár ezt Svédországban sem nézik jó szemmel. Akárhogy is, a vállalkozó szelleműek mindig büszkék. Az emberek azt gondolják, hogy nem vagyok normális. Vagyok, aki vagyok, szeretek különleges dolgokat létrehozni, mint például a boraink.”

img_20201007_120457.jpg

Boraik egyediségéhez hozzájárul a Christer által rendszeresen emlegetett formabontó, „out of the box” gondolkodás, mely címkéik kinézetében is visszaköszön. A címkéket ő és felesége saját maguk tervezik, ők találják ki a nevet, melyhez inspirációul az adott év aktualitásai, események, tapasztalatok (és némi ötletelés közben elkortyolgatott bor) szolgálnak. Általában 6-7 g maradékcukorral készülnek a borok, évente 8-10.000 palack mennyiségben, amelyekre a „kiegyensúlyozott” stílus jellemző, az évjáratkülönbségek kevésbé szembetűnők. A borokat három kategóriába: a solid ground (fehér felírat, csavarzár), mid range (különböző dűlőkről házasított – fehér felírat, parafadugó) és rare peak (dűlőszelektált – arany felírat, parafadugó) termékcsaládba osztják, melyeket a kapszula színe is megkülönböztet. Számomra a 2010-es „The Stamp” nyújtotta a legnagyobb élményt, ami a grépfrútos-lájmos, aszalt gyümölcsös, mézes jegyek mellett nagyon telt, aromás, finoman ásványos és az érlelt Rajnaikra jellemző petrolos karakterével szép zárása volt a kóstoló sornak.

img_20201007_164123.jpg

Stratégiai céljaik között szerepel a hazai kereskedelmi jelenlét megszilárdítása mellett az export piacok meghódítása is. A Sandahl borát kóstolni vágyókat a Sandahl vendégházban négy, csodás kilátással rendelkező vendégszoba is várja, a kellemes tartózkodásról Mozdény Judit, a borászat háziasszonya gondoskodik.

Köszönöm a meghívást a szervezőknek!

Készült a sajtóanyag felhasználásával.

Nyitott pincés rendezvényként tér vissza a Bor, mámor, Bénye!

Idén augusztus 14-16. között kerül megrendezésre Erdőbényén a népszerű háromnapos esemény, a Bor, mámor, Bénye. Az eddig fesztiválként ismert boros-gasztro-kulturális rendezvény, összhangban a járványügyi intézkedésekkel idén nyáron nyitott pincés eseményként kerül megszervezésre, azaz az egyes helyszínek önállóan hirdetik meg programjaikat.

bor_mamor_benye_2019-42.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

Már a nulladik nap, vagyis a csütörtök este is kínál pár lehetőséget a korán érkezők számára: ázsiai ihletésű konyhai ínyencfogások készülnek a SanzonTokajnál, a Préselőnél és a Budaházy-Fekete Kúriánál pedig festői környezetben hangolódhatnak rá a vendégek a hosszú hétvége programjaira. A meseszép faluban ezúttal is a természet kínálta nyugalomé és a páratlan tokaji boroké a főszerep, azonban ahogy már megszokott, a falu 14 pincészetének udvarait ilyenkor gasztro kiállítók lepik el.

bor_mamor_benye_2019-10.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

Idén is visszatér az encsi Anyukám mondta, debütál a Kúria Bisztró, lesz Borsod Burger, A Leves és KicsiZso, valamint BBQ és bográcsos finomságok is készülnek, lesz borkóstolóval egybekötött vacsora, de a specialty kávék szerelmeseinek sem kell majd csalódniuk. Az előre meghirdetett időpontokban ingyenes koncerteken is lehetséges a részvétel: a lágy jazz dallamoktól kezdődően a rockabillyn át a szóló gitár zenéig élvezhetik a vendégek a zenei aláfestést.

Mindezek mellett a szervező pincészetek színes programokkal is várják a faluba érkezőket egész hétvégén: a kicsiktől a nagyokig bizonyára mindenki megtalálja a kedvére való foglalkozást. Van, aki filmvetítéssel, van, aki történelmi sétával vagy dűlőtúrával készül, de lesznek kézműves foglalkozások is, vagy akár társasjáték partin is szórakozhat a nagyérdemű. A vájtfülű borértő közönség pedig válogatott kóstolókon csemegézhet ritka borkülönlegességek között.

bor_mamor_benye_2019-31.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

A programok elérhetőek a Bor, mámor, Bénye Facebook oldalán, a honlapon, vagy az egyes pincészetek közösségi média platformjain. A nyitott pincés rendezvényre a belépés ingyenes, a borfogyasztás azonban pohárdíjhoz kötött: az akár három napon át használható pohár egyszeri helyszíni díja 2.000,- forint.

 bor_mamor_benye_2019-139.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

Részvevő pincészetek:

Ábrahám Pince

Bardon Borászat

Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Budaházy-Fekete Kúria Borászat

Csite Családi Birtok

Jakab Pince

Illés Pince

Karádi-Berger Borászat

Kerékgyártó Pince

Préselő Pincészet

Pro Vinum Pincészet

SanzonTokaj

Vayi Borászat

Vinito Borászat

Készült a sajtóanyag alapján. 

süti beállítások módosítása