Borvilágjáró

Borvilágjáró

A formabontó svéd világhírre törekszik badacsonyi rizlingjeivel

2020. október 15. - Gyöngyi T

Őrült címkék, Rajnai rizling svéd módra Badacsony legkiválóbb dűlőiről avagy amikor a vállalkozó szellem és a személyes hozzáadott érték győzedelmeskedik. A Villa Sandahl borokról mindenkinek van véleménye és végül is nem ez a cél?

A svéd Sandahl testvérpár 2004-ben kezdett el szőlőtermesztéssel foglalkozni Badacsonyban, mára tíz hektáron gazdálkodnak, melyből kilencen Rajnai rizlinget termesztenek, a maradék egy hektáron pedig olaszrizlinget, ez utóbbi szőlő formájában kerül értékesítésre. Először is felmerül a kérdés, hogy mi vitte rá az egyébként mérnöknek tanult nyugdíjas cégvezetőt, Christert erre a vállalkozásra? Először 1987-ben egy baráti meghívásra látogattak Magyarországra testvérével Thorddal és feleségével Gunnellel, Badacsonyban is kóstoltak borokat, de akkor még nem gondoltak arra, hogy valaha ők is bortermelők lesznek.

villasandahl_pappattila_0206.jpg

Fotó - Papp Attila

A szőlő- és bortermelésbe egy szintén közös családi látogatás után, 2004-ben vágtak bele a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen, a Badacsonyon. A pincészet fő célja már a kezdetek kezdetén is egyértelmű volt: az értékes dűlők (a Kezdet, a Magány, a Püspökudvar, az Ekkő, a Püspökkert valamint a Gróf-domb) szőlői csakis magas minőségű borok alapanyagául szolgálhatnak. A kezdeti évek a kísérletezésről szóltak: fajtákkal, dűlőkkel, technológiával. Arra a felismerésre jutottak, hogy a badacsonyi mikroklíma mellett és a déli fekvésű dűlőkön a legtöbb fehér szőlő egyensúlytalan bort ad. Olyan fajta kellett, amely később indul érésnek, illetve amelynek a savai a nagy nyári melegnek is ellenállnak. Ezeknek a feltételeknek kitűnően megfelelt a Rajnai rizling, ami az olaszrizling mellett – sőt, mondhatni előtte, már Ranolder Püspök idejében is – kedvelt fajta volt a térségben.

img_20201007_122221.jpg

A helyiek először kétkedve fogadták őket, nem hittek abban, hogy bortermelési múlttal nem rendelkező svédek hozzá tudnak tenni valamit a már rómaiak óta szőlőtermesztéssel foglalkozó vidék fejlődéséhez. Mára megtalálták azt a csapatot, aki hisz bennük. Jelentős lépés volt történetükben, hogy találkoztak az elzászi bortermelővel, Fabien Stirnnel, akitől tanácsokat és egy receptúrát is kaptak. Az igazi áttörést a 2010-es évjárat hozta meg a pincének. Víziójuk nem kevesebb, mint világhírű borokat készíteni a badacsonyi dűlőikről. Fő alapelveik a minőség, egyéniség és a szenvedély.

img_20201007_105359.jpg

Főborászuk a fiatal és tehetséges Palkó Zsolt, aki 7 évvel ezelőtt Bakó Ambrustól vette át a stafétabotot. A szüret időpontját mindig a gyümölcs érettségéhez igazítják, mivel teljes fenolos érettségi állapotában szedik a szőlőt, így igyekeznek a lehető legkésőbbi időpontra kitolni a szüretet. Nem csak dűlőszelekciót alkalmaznak, hanem a préselés során kinyert mustot is osztályozzák, és elkülönítik minőség szerint. Már rögtön szüret után kialakul egy elképzelés, hogy milyen a potenciálja az adott mustnak, és három kategóriára bontva külön erjesztik. A felső kategóriás boroknál a legszebb mustfrakciókat házasítják. Azokat a mustfrakciókat, melyek nem teljesítik a minőségi elvárást, nem dolgozzák fel. Csendes erjedést biztosító élesztőt használnak.

img_20201007_105603.jpg

Eddig minden évben a szüretkor és a feldolgozáskor jelen volt Christer is, és személyesen felügyelte a munkálatokat. Az idei év lesz az első, amikor a COVID-19 meghiúsítja ideutazásukat. Látogatásunk alkalmával Christer Skype-on mesélt a kezdetekről, a kihívásokról, a sikerekről és a jövőre vonatkozó terveikről valamint arról a vállalkozói személetről, amiben családjával hisznek. „Legyünk büszkék – bár ezt Svédországban sem nézik jó szemmel. Akárhogy is, a vállalkozó szelleműek mindig büszkék. Az emberek azt gondolják, hogy nem vagyok normális. Vagyok, aki vagyok, szeretek különleges dolgokat létrehozni, mint például a boraink.”

img_20201007_120457.jpg

Boraik egyediségéhez hozzájárul a Christer által rendszeresen emlegetett formabontó, „out of the box” gondolkodás, mely címkéik kinézetében is visszaköszön. A címkéket ő és felesége saját maguk tervezik, ők találják ki a nevet, melyhez inspirációul az adott év aktualitásai, események, tapasztalatok (és némi ötletelés közben elkortyolgatott bor) szolgálnak. Általában 6-7 g maradékcukorral készülnek a borok, évente 8-10.000 palack mennyiségben, amelyekre a „kiegyensúlyozott” stílus jellemző, az évjáratkülönbségek kevésbé szembetűnők. A borokat három kategóriába: a solid ground (fehér felírat, csavarzár), mid range (különböző dűlőkről házasított – fehér felírat, parafadugó) és rare peak (dűlőszelektált – arany felírat, parafadugó) termékcsaládba osztják, melyeket a kapszula színe is megkülönböztet. Számomra a 2010-es „The Stamp” nyújtotta a legnagyobb élményt, ami a grépfrútos-lájmos, aszalt gyümölcsös, mézes jegyek mellett nagyon telt, aromás, finoman ásványos és az érlelt Rajnaikra jellemző petrolos karakterével szép zárása volt a kóstoló sornak.

img_20201007_164123.jpg

Stratégiai céljaik között szerepel a hazai kereskedelmi jelenlét megszilárdítása mellett az export piacok meghódítása is. A Sandahl borát kóstolni vágyókat a Sandahl vendégházban négy, csodás kilátással rendelkező vendégszoba is várja, a kellemes tartózkodásról Mozdény Judit, a borászat háziasszonya gondoskodik.

Köszönöm a meghívást a szervezőknek!

Készült a sajtóanyag felhasználásával.

Nyitott pincés rendezvényként tér vissza a Bor, mámor, Bénye!

Idén augusztus 14-16. között kerül megrendezésre Erdőbényén a népszerű háromnapos esemény, a Bor, mámor, Bénye. Az eddig fesztiválként ismert boros-gasztro-kulturális rendezvény, összhangban a járványügyi intézkedésekkel idén nyáron nyitott pincés eseményként kerül megszervezésre, azaz az egyes helyszínek önállóan hirdetik meg programjaikat.

bor_mamor_benye_2019-42.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

Már a nulladik nap, vagyis a csütörtök este is kínál pár lehetőséget a korán érkezők számára: ázsiai ihletésű konyhai ínyencfogások készülnek a SanzonTokajnál, a Préselőnél és a Budaházy-Fekete Kúriánál pedig festői környezetben hangolódhatnak rá a vendégek a hosszú hétvége programjaira. A meseszép faluban ezúttal is a természet kínálta nyugalomé és a páratlan tokaji boroké a főszerep, azonban ahogy már megszokott, a falu 14 pincészetének udvarait ilyenkor gasztro kiállítók lepik el.

bor_mamor_benye_2019-10.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

Idén is visszatér az encsi Anyukám mondta, debütál a Kúria Bisztró, lesz Borsod Burger, A Leves és KicsiZso, valamint BBQ és bográcsos finomságok is készülnek, lesz borkóstolóval egybekötött vacsora, de a specialty kávék szerelmeseinek sem kell majd csalódniuk. Az előre meghirdetett időpontokban ingyenes koncerteken is lehetséges a részvétel: a lágy jazz dallamoktól kezdődően a rockabillyn át a szóló gitár zenéig élvezhetik a vendégek a zenei aláfestést.

Mindezek mellett a szervező pincészetek színes programokkal is várják a faluba érkezőket egész hétvégén: a kicsiktől a nagyokig bizonyára mindenki megtalálja a kedvére való foglalkozást. Van, aki filmvetítéssel, van, aki történelmi sétával vagy dűlőtúrával készül, de lesznek kézműves foglalkozások is, vagy akár társasjáték partin is szórakozhat a nagyérdemű. A vájtfülű borértő közönség pedig válogatott kóstolókon csemegézhet ritka borkülönlegességek között.

bor_mamor_benye_2019-31.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

A programok elérhetőek a Bor, mámor, Bénye Facebook oldalán, a honlapon, vagy az egyes pincészetek közösségi média platformjain. A nyitott pincés rendezvényre a belépés ingyenes, a borfogyasztás azonban pohárdíjhoz kötött: az akár három napon át használható pohár egyszeri helyszíni díja 2.000,- forint.

 bor_mamor_benye_2019-139.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

Részvevő pincészetek:

Ábrahám Pince

Bardon Borászat

Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Budaházy-Fekete Kúria Borászat

Csite Családi Birtok

Jakab Pince

Illés Pince

Karádi-Berger Borászat

Kerékgyártó Pince

Préselő Pincészet

Pro Vinum Pincészet

SanzonTokaj

Vayi Borászat

Vinito Borászat

Készült a sajtóanyag alapján. 

Pesti Borkörút - Határtalan magyar borbártúra

* A nyár legnagyobb közösségi borkóstolója Budapest 6 neves borbárjában *


4 KERÜLET, 6 BORBÁR, 30 KIVÁLÓ BOR, A KÁRPÁT-MEDENCE SZÁMOS BORVIDÉKE
Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Pesti Borkörút rendezvény, amelyen a Kárpát-medence legjobb borai kóstolhatók.


A RENDEZVÉNY CÉLJA
A Magyar BOR Intézet* kezdeményezésére megvalósuló Pesti Borkörút célja, hogy a Körút mentén található hat neves borbárban két nap alatt meg lehessen ismerni a Kárpát-medence határtalan és csodás borvilágát. A két nap alatt bármilyen sorrendben és tempóban végiglátogatható a hat helyszín, amelyek nincsenek egymástól nagy távolságban, így akár gyalogosan is könnyen elérhetők.
Minden borbárban öt kiváló bort kóstolhatnak a Borkörút keretében a résztvevők. Mindenhol más a tételsor, más a koncepció: a borok az adott hely kedvelt tételei; fajtaválasztékban, borkészítési eljárásban és borvidékek szerint is sokszínűek. (* www.facebook.com/borintezet)

111075709_339596733731912_3493331305009408416_n.jpg

Kép - Magyar BOR Intézet


IDŐPONT
2020. július 30-31., csütörtök-péntek, 16-23 óra között


HELYSZÍNEK
Kadarka borbár (VI. ker., Király utca 42.) · www.kadarkabar.hu
Lodge (VIII. ker., Kőfaragó utca 10.) · www.facebook.com/lodge.event
VinoPiano Borbár/Wine Bar (IX. ker., Tűzoltó utca 22.) · www.facebook.com/VinoPiano.hu
vinoWonka Csokoládé- és Borbár (VIII. ker., Corvin sétány 2..) · www.vinowonka.hu
WINE & U borbár (VII. ker., Holló utca 3-9.) · www.facebook.com/Wineandu1
Zengő bár (VIII. ker., Krúdy Gyula utca 6.) · www.cultinglass.hu/zengo-bar

115419236_3424573764275714_4875761072571519115_n.jpg

Kép - Magyar BOR Intézet


BORKÖRÚTLEVÉL
Minden elővételes bérletet vásárló résztvevő kap egy „útlevelet” térképpel, információkkal, amelybe a meglátogatott borbárok vízum-pecsétet adnak. Emellett 6+1 kérdés is található az okmányban: minden helyszínhez kötődik egy kérdés - és a rá adott válasz.
A résztvevők nyereményeket nyerhetnek: ajándék kóstolókat, borbár kedvezményeket, borcsomagokat, borklub belépőket, Bormedence Kárpát-medencei borünnep belépőket.


RÉSZVÉTELI DÍJ
Elővételes jegyek: www.fkmc.hu/pesti-borkorut
Early bird bérlet: 12.000 Ft/fő (2020. július 26., vasárnap éjfélig)
Elővételes bérlet: 15.000 Ft/fő (2020. július 29., szerda éjfélig)
A kedvezményes elővételes bérletek mind a hat helyszín borainak kóstolására lehetőséget biztosítanak.
Helyszínen: 3.000 Ft / fő / borbár


INFORMÁCIÓ
Facebook esemény, további információk: www.facebook.com/events/603691137213010/

Készült a sajtóanyag alapján. 

Egri Bor Busz jár szombatonként

Az Egri Bor Busz szombatonként indul, és körjáratként működik, fix megállókkal, délelőttől egészen estig. Az Egerbe látogató borkedvelőknek kínál lehetőséget arra, hogy egyszerűen eljuthassanak egy nap akár több egri pincészethez is, és így könnyebben megismerhessék a helyi borkultúrát.

A helyszínek változatosak, a belvárostól a Szépasszony-völgyig, Egerszalóktól a Kőlyuk pincesoron át a Bolyki-völgyig nyolc borászatot, illetve az ő vendéglátóhelyeiket ejthetik útba.

egri_bor_busz_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila

A buszon lehet megvenni az aznapra szóló jegyet, amihez mindenki kap nyolc kupont. Egy kupont egy fő egy pincészetnél válthat be úgy, hogy azért egy borsort kóstolhat kedvezménnyel, vagy önállóan palackos borvásárlásra használhatja. A körjáratra az adott napon a menetrend szerint a megállókban lehet fel- és leszállni.

Mi az az Egri Bor Busz?

Egy buszjárat, ami körjáratban közlekedik, fix megállókkal.

Mikor jár a busz?

Minden szombaton 10:00 és 19:00 óra között közlekedik, másfél óránként egyszer.

egri_bor_busz_kreativ1.png

Fotó - Busák Attila

Hol tudom megvenni a jegyemet?

A buszon, felszálláskor, ahol bankkártyával is fizethetsz.

Hol tudok felszállni rá?

Bármelyik megállónál fel- és leszállhatsz, a jegyed egész napra érvényes.

Mennyi a jegyár?

2000 Ft /fő, amely kupon formájában levásárolható az Egri Borműhely tagjainál. (1 fő 1 helyen csak 1 kupont válthat be.)

Hogy működik a kupon?

A jegyvásárláskor kapott kupont a rajta található pincészeteknél lehet beváltani. 1 fő 1 helyen csak 1 kupont válthat be. A pincészeteknél kérhető, erre a programsorozatra összeállított 3 boros, 1500 Ft-os kóstoló árából 500 Ft kedvezményt jelent. A borsor mellett borvásárláshoz lehet még felhasználni a kupont. A kuponból pénzt a pincészeteknek nem áll módjában visszaadni.

Hova juthatok el a busszal?

A busz menetiránya hetente változik, így van A hét és B hét. Kérjük, az útiterved kialakításakor ellenőrizd, hogy melyik héten utaznál vele. Menetrend itt

egri_bor_busz2_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila

 

Gyerekeknek kell jegyet venni?

6 éves kor alatt ingyenes a buszjárat.

Miért érdemes ellátogatnom ezekre a helyekre?

Megismerkedhetsz a helyi borokkal és az Egri borvidék top borászataival, akik különféle borkóstolókat, fix kóstolósorokat és gasztronómiai finomságokat kínálnak, továbbá egyéb programokkal várnak.

További információk:
www.egribormost.hu/busz
www.facebook.com/events/2721203838111175/

Készült a sajtóközlemény alapján. 

Mikor a pétnat veri a champagne-t

ilyen volt a Füredi Borszakkör

Nem mondok újdonságot azzal, hogy Dom Pérignonhoz hasonlóan én is szeretek „csillagokat inni”, így nem is volt kérdés, hogy részt veszek a Június 24-én megrendezett Füredi Borszakkör – Hadd pukkanjon eseményén. A pezsgőkóstolónak a Tagore sétánytól karnyújtásnyira tavaly megnyitott, modern és stílusos Zelna Borbár adott otthont.

img_20200624_180809.jpg

Mint megtudtam a Borszakkör egy baráti hangulatú borklub, mely Barabás Barna, a Zelna Borászat borászának vezetésével február óta „ülésezett”. Ez volt az utolsó alkalom, ami a vírusválság miatt (szerencsémre) csak most került megtartásra, bár online videós bejelentkezések a karantén alatt is voltak. „Az előző részekben" volt szó a borismereti alapoktól kezdve a borfajtákról, borstílusokról és természetesen az olaszrizlingekről is. Meg kell hagyni, remek kis kezdeményezés! 

A pezsgőkészítés történetének, elméleti és technológiai hátterének áttekintése közben egy szépen felépített, 6+1 tételből álló kóstoló soron keresztül kaptunk ízelítőt prosecco-ból, crémant-ból, champagne-ból, corpinnat-ból és a környék tradicionális pezsgő felhozatalából.

img_20200624_190213.jpg

A kóstolt tételek a következők voltak:

  • Il Colle Superiore DOCG Prosecco:

Az olasz Ceschin család már a húszas évek elején elkezdett borkészítéssel foglalkozni, és nemzedékről nemzedékre örökítette át tapasztalatát, majd leszármazottiak alapították a borászatot 1977-ben, San Pietro di Feletto-ban. A magas minőség mellett környezettudatos szemlélettel, a környék legjobb területeiről származó szőlőt a legmodernebb technológiával dolgozzák fel. A proseccora jellemző behízelgő, virágos, cukorkás illat fogad a pohárban, a korty könnyed, barackos ízű, erőteljes felhabzású buborékokkal. 

  • Musset-Roullier – Noctambule (Crémant de Loire):

Serge Roullier és Gilles Musset mindketten borászcsaládban nőttek fel és az iskolapadban kötöttek barátságot. 1994-ben egyesítették erőiket és közösen gazdálkodnak 36 hektáron a Nantes és Angers közé eső La Pommeraye-sur-Loire-ban. A pezsgő chardonnay, chenin blanc és cabernet franc házasítás, illatában zöldalma, és briós, a buborékok aprók és fürgék, az édeskés ízhatásra ráerősít a 14%-os alkoholtartalom. 

  • Nicolas Feuillatte – Grand Réserve Brut Champagne N.V.

Az 1926-ban, szeszkereskedő családba született Nicolas Feuillatte a II. világháború után feladva örökségét kakaó- és kávéüzletbe kezdett New Yorkban. Ő jött rá elsőként, hogy, hogyan importálhat kávét Afrikából, valamint ő fejlesztette ki az első instant kávét. Apja 1972-es váratlan halála után 12 hektáros szőlőültetvényt örökölt Reims közelében és kapcsolatait kihasználva a nyomdokaiba lépve folytatta a champagne készítést. A pezsgő chardonnay, pinot noir és pinot meunier házasítás, narancslekvár, taost, licsi az illatában, érett, harmonikus, almás-narancsos íz, kellemes savakkal és szép gyöngyözéssel. 

img_20200624_193441.jpg

  • Torelló – Special Edition Brut Corpinnat N.V.

A Torello család 1395 óta gazdálkodik a Barcelónától 33 km-re fekvő Can Martí birtokon, az 1950-es évektől a katalán pezsgőgyártás egyik meghatározó szereplői. Corpinnat (Penedés szívében született) pezsgőjük megfelel az EU legszigorúbb, pezsgőkre vonatkozó szabályozásának. Illatában szőlővirág, mandula, citrusok, kenyérhéj, gazdag, lendületes íz, almával és egy leheletnyi kesernyével a végén. Virgonc, apró buborékokkal, szépen elkészített pezsgő. 

  • Zelna Brut pezsgő 2017

A Zelna Borászat első pezsgője az igencsak jól sikerült Zelna Brut, Kemendy László bábáskodása mellett született. Alapborához 2017 augusztusában, balatonudvariban szüretelték a furmintot, ami az erjedést követően néhány hónapig hordóban is érlelődött. 1,5-2 évig volt seprőn, mindössze 664 palack készült belőle, a 6 g dosage még kedvesebbé teszi. Limitált darabszáma miatt csak a borászatnál és a Zelna Borbárban kapható. A pohárban körte, alma és toast kellemes illata, a korty üdítő és gyümölcsös, finom, játékos buborékokkal. Több, mint a „kezdők szerencséje". 

  • Kemendy – Chardonnay Brut Nature

Kemendy László 30 évet dolgozott a magyar pezsgőgyártás meghatározó közegében, sokat járt külföldre, megismerte a pezsgők világát, szaktudását a négy éve létrehozott családi vállalkozásukban kamatoztatja. Balatonarácsi és budafoki pezsgőműhelyükben 1000-2000 palack tradicionális pezsgőt készítenek évente. Összetett, érett illatában mogyoró, alma és körte, édeskés ízérzete mellett karakteres savak a szájban, elegáns gyöngyözéssel. 

  • Zelna – „füredi zavaros” pét-nat

A prímet nálam az este meglepetés tétele vitte, melyet viccesen csak „füredi zavaros” néven szoktak emlegetni és bár kereskedelmi forgalomba nem került, a borászatnál nagy közönség kedvenc. Furmintból készült, akárcsak „nagy testvére" a Zelna Brut. A mustot azelőtt zárták a palackba, mielőtt még teljesen kierjedt volna, így megőrizte az alapbor gyümölcsös ízvilágát, majd kén nélkül, nyomás alatt töltötték le és a második erjedést valamint a seprő dugóra rázását követően degorzsálták. Illatában grapefruit, lime, virágok és egy kis kekszesség, íze üdítően citrusos, zöldalmás, határozott savakkal és krémes buborékokkal. Nagy kár, hogy nem lehet kapni!

Indul mesés díjakért a 3. Hungarian WebWineWriting

A Hungarianwines.eu nagy lendülettel indítja a nyarat: harmadik alkalommal hirdetik meg nagy sikerű Hungarian WebWineWriting versenyt. Az angol nyelvű kategóriákkal a világ bloggerei és borszakírói figyelmét szeretnénk a magyar borokra irányítani, a magyar nyelvű kategóriákkal pedig a hazai fiatal tehetségeknek nyújtunk lehetőséget. A zsűriben olyan szaktekintélyeket üdvözölhetünk, mint Tamlyn Currin, a JancisRobinson.com szerzője, Felicity Carter, a Meininger Wine Business főszerkesztője vagy Richard Siddle, a brit The Buyer kiadvány alapító-főszerkesztője.
Tavaly két nyelven összesen 57 cikk érkezett Indiából, az USA-ból, Kanadából, Új-Zélandról, Dél-Afrikából, Ciprusról, Svájcból, Görögországból, Angliából, Olaszországból, Romániából, Oroszországból és Magyarországról. A 18 döntősre összesen 8039 szavazatot adtak le.

www2020-01.jpg

Fotó - Hungarianwines.eu

Tudsz írni? Szereted a borokat? Ragadj billentyűt!

Mesés nyereményesőre számíthatnak a döntősök, győztesek és persze az abszolút győztes az idei Hungarian WebWineWriting versenyen. Három kategóriában lehet nevezni idén megjelent online írásokkal. Ha valakinek nincs a kategóriába illő megjelent írása, ne csüggedjen, július 15-én éjfélig még írhat, posztolhat és nevezhet. Mindhárom kategória esetén az ott megjelölt zsűritagok választják ki a három-három legjobb írást, ők lesznek a döntősök, akik már biztosan meghívást kapnak az augusztus 16-i Gettogetherre (Budapestről buszt biztosítunk), ahol a díjátadó lesz, és biztosan nyernek egy-egy borcsomagot. Ezután jön a közönségszavazás, és a legtöbb szavazat gazdája megnyeri a kategória fődíját, ezek nagyon komoly díjak!  Aki pedig a három kategóriát együttvéve a legtöbb szavazatot kapja, az minden nyeremény tetejébe még egy 3 napos spanyolországi, all inclusive szakmai utat is nyer! És még mindig nincs vége: idén is lesz Sánta Zoltán Emlékdíj. Ugye kihagyhatatlan?

people-toasting-wine-glasses-3171837.jpg

Fotó - Pexels.com

A verseny támogatói: Villányi Franc, Lajver Borbirtok, Grand Tokaj, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, NaturAqua

A szervezők: Nemos Creative Kft.

A verseny honlapja:

https://www.hungarianwines.eu/webwinewriting-2-2/

A díjátadó rendezvény honlapja:

https://www.hungarianwines.eu/gettogether-2020/

A három kategória leírása

Cabernet franc – a szőlő, amely saját útját járja

A cabernet franc fajtát elsősorban a bordeaux-i blend egyik „hozzávalójaként” ismeri a világ, pedig önállóan is megállja a helyét, ezt bizonyítja Villány, ahol – Michael Broadbentet idézve – természetes otthonra lelt ez a fajta, és különleges, összetett borokat ad. Villány éppen ezért 2021-ben otthont ad a világ első cabernet franc borversenyének is. A kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek főszereplője a cabernet franc. Műfaji megkötés nincs, a cikk lehet útleírás, interjú vagy akár étel–bor párosítás, lényeg, hogy kellően informatívan mutassa be a cabernet franc fajtát, csináljon hozzá kedvet és szolgáljon új ismeretekkel.

A döntősök egy-egy Villányi RedY és Villányi Franc borból álló csomagot kapnak a Villányi borút jóvoltából, a kategória győztese pedig részt vehet az augusztusi study touron, de még egy parádés, 4 napos, 2 fős villányi tartózkodást is nyer. Ha pedig a három kategória legtöbb szavazatát gyűjti a versenyző, akkor még egy 4 napos, októberi spanyolországi pezsgőtúrával is gazdagodik!

img_20181123_102350.jpg

Csúcsmodern és tájba simul

Egy korszerű borászat lehet elfogadható küllemű, egyszerű üzem, de lehet a környezetéhez illeszkedő, a természettel szerves egészt alkotó, szemet gyönyörködtető épületkomplexum is. A szekszérdi Lajver Borbirtok szinte követi a dombok hullámzását, a fényben fürdő kóstolóteremből pedig mesés a kilátás. Ebben a kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek a modern pinceépítészet egy hasonlóan kiemelkedő példáját mutatják be akár utazási cikk, akár riport formájában. Ennél a kategóriánál figyelembe vesszük a cikk illusztrálását is.

A döntősök egy-egy Lajver-borcsomagot kapnak majd, a kategória győztese pedig egy felejthetetlen éjszakát tölthet a Lajver Borbirtokon másodmagával. A kategória győztese részt vehet az augusztusi study touron is, ha pedig a három kategória legtöbb szavazatát gyűjti a versenyző, akkor ő lesz a 4 napos, októberi spanyolországi pezsgőtúra gazdája!

img_20190731_102314.jpg

Tokaj friss szemmel
A borok királya és a királyok bora évszázadok óta uralkodók kedvence, és mi, akik ott élünk vagy gyakran látogatunk ide, dédelgetett gyermekünkként imádjuk és csodáljuk. De vajon mit lát Tokajból a világ? Valóban világhírű a furmint? Tudják, hogy miért luxustermék a tokaji aszú? Kóstoltak már hárslevelűt? Pukkantottak már tokaji pezsgőt? Ebben a kategóriában bármilyen stílusú írással lehet nevezni (riport, interjú, útleírás, tárca stb), egy kikötés van: a főszereplő a Tokaji borvidék legyen. Ha valaki még nem járt itt, nem kizáró ok, a borokon keresztül is lehet véleménye a borvidékről.

A döntősök egy-egy 3 palackos Grand Tokaj-borcsomagot kapnak, a kategória győztese pedig egy 2 fős vouchert nyer, amellyel részt vehet egy pincelátogatáson Magyarország leghosszabb pincelabirintusában, ehhez egy exkluzív kóstoló is jár. A kategória győztese ott lehet a 4 napos, all inclusive augusztusi study touron is, ha pedig a három kategória legtöbb szavazatát gyűjti a versenyző, akkor spanyolországi pezsgőtúrát nyer az októberi spanyol pezsgőfesztivál idején!

tokaj3.jpg

Készült a sajtóanyag alapján. 

Karantén bornaplóm: egy Chateauneuf-du-Pape

Egy korszak véget ért, a város kiszabadult béklyóiból, így a "karantén bornaplóm" sorozat is lezárul. Összességében bár voltak nehéz pillanatok, ez az időszak lehetőséget adott a befelé figyelésre, a célok, álmok kikristályosítására és a megújulásra is. És persze jó sok bor is fogyott, de hát valahogy be kellett foltozni az elmaradt borkóstoló rendezvények által hagyott tátongó űrt. Ezzel a 2014-es Chateauneuf-du-Pape-pal búcsúztam a karanténtól és Budapesttől. 

img_20200514_171435.jpg

A Chateauneuf-du-Pape az első AOC (Appellation d’Origine Controllée – oltalom alatt álló eredetmegjelölés) Franciaországban (1936-tól), mely egyszerre a Rhone déli részén található borvidék és az ott készülő vörös házasítás megnevezése. Jelentése „a pápa új vára”, ami azokra az időkre utal, amikor a Római Katolikus Egyház székhelye Avignonban volt (1309–1377 között). A borvidék kb. 3100 hektárján 14 millió palack bor készül évente. A talaj itt nagyon érdekes, hatalmas kavicsok borítják, melyek megtartják a meleget a szőlő számára az éjszaka folyamán is. 13 engedélyezett szőlőfajtából készülhetnek a borok, a cuvée alapja az esetek többségében a grenache, a szőlőtermő területek 75%-át ez az egyébként Spanyolországból származó fajta uralja (ott granacha néven ismert).

A bor a Domaine Saint Préfert CdP 2014, 5% cinsault, 5% syrah, 5% mourvedres és 85% grenache házasítás, Isabelle Ferrando borászhölgy munkája. Közepesen mély, enyhén lilás szín. Illata elegáns és komplex: szilva, datolya, feketecseresznye, dohány és enyhe földes jegyek. Ízében érett cseresznye, szilva, szépen integrált hordófűszerek, közepes test, hosszú utóíz (91/100). Emlékezetes és összetett, akárcsak az elmúlt pár hónap történései… Köszönet érte a Magyar BOR Intézetnek. Au revoir.

Karantén bornaplóm: egy soproni zweigelt

Vannak borok, melyeket nagy alkalmakra tartogatok. Ezt a bort ráadásul egész kalandos körülmények között sikerült megszereznem, amikor is a Pécsi Borozó 2019-es őszi számát írtuk Sopronban és Burgenlandban. Az én feladatom  többek között az eisenstadti (kismartoni) Selektion Vinothek cikk megírása volt. Burgenland legnagyobb borszaküzlete és borbárja több, mint 130 borászat közel 600 borát kínálja, a palettát nemzetközi borok is színesítik. Megkérdeztük, hogy magyar borokat tartanak-e és legnagyobb meglepetésünkre az üzletvezető előkapott két palack 2007-es Ráspi Zweigelt-et, ami pont akciós is volt, lévén az utolsók a készletből. A szerkesztővel cinkos mosollyal egymásra néztünk, hiszen ez az a bor, melyről Jancis Robinson ódákat zengett a Financial Times hasábjain, az a bor, amit otthon már évek óta nem lehet kapni, főleg nem ilyen áron. Akkor határoztam el, hogy végre megveszem a borhűtőm és természetesen a borokra is lecsaptunk. 

Ráspi a magyar gasztronómia és borászat egyik megosztó személyisége. Sokan szeretik és sok irigye is akad, Japántól Amerikáig szinte a világ minden tájáról látogatnak el az emberek fertőrákosi éttermébe, borait Michelin csillagos éttermekben kínálják külföldön. 20 hektár szőlője van, területei alatt a talaj döntően csillámpala és néhol mészkő. Főként vörösborokat palackoz és kizárólag öreg tőkés borokat készít, tőkéi 50-100 évesek és drasztikus hozamkorlátozás (1000-1500 kg/ha) mellett teremnek. Bio minősítéssel gazdálkodik, csak spontán, fahordóban erjeszti a borait, melyek csak minimálisan, a préselés során érintkeznek fémmel.

img_20200512_202418.jpg

A nagy alkalom egy esős, keddi napon érkezett el. Május végén van a születésnapom, de évek óta bevett szokás a május hónap "szülihónapnak" történő kikiáltása. Másrészt arra az elhatározásra jutottam, hogy Budapest helyett a Balatonon folytatom az utamat, szóval amolyan rögtönzött búcsúbuli-féleség is kerekedett, ami már elég ok volt az ünneplésre. A dugó meglehetősen nehezen adta magát, de végül sikerült megküzdenünk vele. 13 éves bor, szóval dekantáltuk. A színéből nem tudtam volna megállapítani a korát, alig volt barnás, inkább mély téglavörösnek mondanám. Illatában már a tercier jegyek domináltak, főtt zöldség, gomba, sonka, konyakmeggy, füst, csokoládé, paprika. Egy kicsit többet vártam ízben, de ahogy szellőzött, úgy "támadt fel" a bor: (túl)érett fekete cseresznye,  szeder, gránátalma, kávé és meglepően szikár savak. A tanninérzet már alacsony, de a korty selymes, élményt adó. Egy kicsivel már túl volt a csúcsán, de még élvezhető. Jó választás volt most elkortyolgatni. 

Ha Badacsonyba vágysz, nyomozz online!

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület és a Nyomozz Velünk (AR/VR Game Flow  Kft.) csapata 2020. május 18-tól 4 héten keresztül tartó nyereményjátékot hirdetett „Ha Badacsonyba Vágysz, Nyomozz Velünk!” címmel.

A játék célja, hogy ismertté tegyék Badacsony festői szépségű környezete mellett a környéki vállalkozásokat, a kitűnő borokat, a különleges vendéglátó, és szálláshelyeket, valamint idevonzzák a lehető legtöbb látogatót.

Az online nyomozós játék oldala, amely a heti fordulók során folyamatosan frissül:
https://nyomozzvelunk.hu/quiz/ha-badacsonyba-vagysz-nyomozz-velunk/

keszulj-badacsonyra-ha-badacsonyba-vagysz-nyomozz-velunk.png

Minden héten 3-3 rejtélyes kérdésre lehet válaszolni a környező szolgáltatókra vonatkozóan, akik értékes ajándékokat ajánlottak fel a helyes megfejtők számára.

Mind a játékban Partnerként részt vevők kiléte, mind a konkrét nyeremények megnevezése hetente kerül nyilvánosságra, hiszen a kérdések éppen őrájuk vonatkoznak. 

A kérdésekre minden héten hétfő hajnali nulla órától vasárnap éjfélig lehet a válaszokat beküldeni. A nyeremények sorsolása a helyes megfejtők között a következő hétfőn délben történik.

turazasok.jpg

Fotó - Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület 

A nyereményjáték zárásaképpen június 15-én kerül sor a fődíj kisorsolására, melyre valamennyi játékban résztvevő esélyes.

A fődíj a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület felajánlása: 2 éjszaka 2 fő részére Badacsonyban, reggelivel, ebéddel és vacsorával, továbbá hegyitaxizás és borkóstoló.

A Nyomozz Velünk csapata 2019 nyarán indította el turisztikai célú városfelfedező mobil applikációval játszható játékát Badacsonyban „Egy rejtélyes levél nyomában” címmel, amelyet az ide látogató, különleges élmények iránt fogékony látogatók és a sajtó is nagy érdeklődéssel fogadtak.

turazasok_2.jpg

Fotó - Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület 

A badacsonyi városfelfedező játékot az online nyereményjátékban résztvevők kedvezményesen vásárolhatják meg egy játékosított feladat megoldásával:

https://nyomozzvelunk.hu/kaland-tura-elmeny-rejtelyek-nyomozas-badacsonyban/

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület és tagjai újra várják a vendégeket. Megnyitottak a szálláshelyek, éttermek, borteraszok és újra elindultak a szakvezetéses élménytúrák is.
Az Egyesület
weboldalán folyamatosan frissített információkat találunk az aktuális nyitva tartásokról, szabadidős lehetőségekről.

Ajtók a déli partra

Hosszas mérlegelés után letelepedtem a Balatonra, vagyis lejöttem füvet nyírni és itt ragadtam. És ha már így alakult, ismét a nyakamba vettem a déli partot és (a szabályok betartásával) elindultam felfedezni két, korábban általam nem ismert borászatot, A zöld ajtós házat és a Kékajtó Borászat és Szőlőbirtokot. 

Kezdjük A zöld ajtós házzal, ami Balatonlellén, a Kishegyen található. Ez az egyik kedvenc kilátó pontom, gyakran megfordulok itt, előszeretettel hozom fel időről-időre a barátaimat is, hol gyalogszerrel, hol biciklivel. Sajnos most kocsival voltam, így csak elvitelre tudtam vásárolni és beszélgettem a panorámát csodálva Fárbás Anett tulajdonosnővel, és lányával Fannival, a "szemtelenül fiatal" borásznővel.

img_20200506_132000.jpg

A birtokot 2017-ben alapították, jelenleg 6,6 hektáron művelnek chardonnay-t, olaszrizlinget, Irsai Olivért, kékfrankost, merlot-t és cabernet franc-t. A fehérborok reduktív technológiával készülnek, a vörösek kapnak hordós érlelést is. A csendes borok mellett van egy remek kis Irsai-Királyleányka gyöngyözőjük is, amitől még a fűnyírás is jobban ment.

img_20200506_150945.jpg

A 2019-es olaszrizling is egy igen jól sikerült bor, könnyű, tiszta, jó ivású. A csinos címkéket egyébként Fanni saját kezűleg ragasztja fel minden egyes palackra. A zöld ajtó egy gyönyörű, fedett panorámateraszra vezet, a felső szintjen pedig vendégház fogadja az ide látogató vendégeket. Természetesen a kertben is lehet kóstolni, ottjártamkor Fanniék épp gőzerővel készültek a hétvégi nyitásra. 

img_20200506_133337.jpg

A Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok Balatonföldvárhoz közel, Kőröshegyen található. A tulajdonos Németh Miklós, felesége Gyöngyi és fekete agaruk, Faust fogadtak bennünket a lehengerlő kilátással megáldott teraszukon. Ide már biciklivel érkeztünk és végigkóstoltuk a kínálatot. 

img_20200508_164451.jpg

A birtokot 2015-ben alapították, Miklós 23 év birkózói és több éves vendéglátós múlttal a háta mögött a borkészítésben találta meg a saját útját. 10 hektáros területükön sok az új telepítés, jelenleg kb. 4 ha termő, van itt merlot, chardonay, orlaszrizling, Rajnai rizling, kékfrankos és cabernet sauvignon is. A borok között kellemes meglepetést okozott a 2016-os Olaszrizling, melynek fele spontán erjedt, tartályos érlelést kapott. A borban már nem a gyümölcsösség dominál, inkább ásványos-sós a karaktere, érett, de nem fáradt, szép savakkal. A 2016-os Kékfrankosról már sok jót hallottam korábban, és be is váltotta a hozzá fűzött reményeimet.

img_20200508_174518.jpg

Mély, lilás szín, illatában érett meggy és vaníliás joghurt, íze egyszerre gyümölcsös és fűszeres, közepes tanninokkal, hosszú lecsengéssel. A bor spontán erjedt, 2 évig érlelődött francia tölgyfahordóban, szűretlenül, derítetlenül került palackozásra. Bejártuk a területeket is és kóstoltunk pár hordó- és tartálymintát: különböző szüreti időpontokban szedett olaszrizlingeket, olaszrizling narancsbort és a 2017-es cabernet sauvignon-t, ami  szerintem nagyon ígéretes bor lesz! 

img_20200508_193034.jpg

süti beállítások módosítása