Borvilágjáró

Karantén bornaplóm: egy Chateauneuf-du-Pape

2020. május 24. - Gyöngyi T

Egy korszak véget ért, a város kiszabadult béklyóiból, így a "karantén bornaplóm" sorozat is lezárul. Összességében bár voltak nehéz pillanatok, ez az időszak lehetőséget adott a befelé figyelésre, a célok, álmok kikristályosítására és a megújulásra is. És persze jó sok bor is fogyott, de hát valahogy be kellett foltozni az elmaradt borkóstoló rendezvények által hagyott tátongó űrt. Ezzel a 2014-es Chateauneuf-du-Pape-pal búcsúztam a karanténtól és Budapesttől. 

img_20200514_171435.jpg

A Chateauneuf-du-Pape az első AOC (Appellation d’Origine Controllée – oltalom alatt álló eredetmegjelölés) Franciaországban (1936-tól), mely egyszerre a Rhone déli részén található borvidék és az ott készülő vörös házasítás megnevezése. Jelentése „a pápa új vára”, ami azokra az időkre utal, amikor a Római Katolikus Egyház székhelye Avignonban volt (1309–1377 között). A borvidék kb. 3100 hektárján 14 millió palack bor készül évente. A talaj itt nagyon érdekes, hatalmas kavicsok borítják, melyek megtartják a meleget a szőlő számára az éjszaka folyamán is. 13 engedélyezett szőlőfajtából készülhetnek a borok, a cuvée alapja az esetek többségében a grenache, a szőlőtermő területek 75%-át ez az egyébként Spanyolországból származó fajta uralja (ott granacha néven ismert).

A bor a Domaine Saint Préfert CdP 2014, 5% cinsault, 5% syrah, 5% mourvedres és 85% grenache házasítás, Isabelle Ferrando borászhölgy munkája. Közepesen mély, enyhén lilás szín. Illata elegáns és komplex: szilva, datolya, feketecseresznye, dohány és enyhe földes jegyek. Ízében érett cseresznye, szilva, szépen integrált hordófűszerek, közepes test, hosszú utóíz (91/100). Emlékezetes és összetett, akárcsak az elmúlt pár hónap történései… Köszönet érte a Magyar BOR Intézetnek. Au revoir.

Karantén bornaplóm: egy soproni zweigelt

Vannak borok, melyeket nagy alkalmakra tartogatok. Ezt a bort ráadásul egész kalandos körülmények között sikerült megszereznem, amikor is a Pécsi Borozó 2019-es őszi számát írtuk Sopronban és Burgenlandban. Az én feladatom  többek között az eisenstadti (kismartoni) Selektion Vinothek cikk megírása volt. Burgenland legnagyobb borszaküzlete és borbárja több, mint 130 borászat közel 600 borát kínálja, a palettát nemzetközi borok is színesítik. Megkérdeztük, hogy magyar borokat tartanak-e és legnagyobb meglepetésünkre az üzletvezető előkapott két palack 2007-es Ráspi Zweigelt-et, ami pont akciós is volt, lévén az utolsók a készletből. A szerkesztővel cinkos mosollyal egymásra néztünk, hiszen ez az a bor, melyről Jancis Robinson ódákat zengett a Financial Times hasábjain, az a bor, amit otthon már évek óta nem lehet kapni, főleg nem ilyen áron. Akkor határoztam el, hogy végre megveszem a borhűtőm és természetesen a borokra is lecsaptunk. 

Ráspi a magyar gasztronómia és borászat egyik megosztó személyisége. Sokan szeretik és sok irigye is akad, Japántól Amerikáig szinte a világ minden tájáról látogatnak el az emberek fertőrákosi éttermébe, borait Michelin csillagos éttermekben kínálják külföldön. 20 hektár szőlője van, területei alatt a talaj döntően csillámpala és néhol mészkő. Főként vörösborokat palackoz és kizárólag öreg tőkés borokat készít, tőkéi 50-100 évesek és drasztikus hozamkorlátozás (1000-1500 kg/ha) mellett teremnek. Bio minősítéssel gazdálkodik, csak spontán, fahordóban erjeszti a borait, melyek csak minimálisan, a préselés során érintkeznek fémmel.

img_20200512_202418.jpg

A nagy alkalom egy esős, keddi napon érkezett el. Május végén van a születésnapom, de évek óta bevett szokás a május hónap "szülihónapnak" történő kikiáltása. Másrészt arra az elhatározásra jutottam, hogy Budapest helyett a Balatonon folytatom az utamat, szóval amolyan rögtönzött búcsúbuli-féleség is kerekedett, ami már elég ok volt az ünneplésre. A dugó meglehetősen nehezen adta magát, de végül sikerült megküzdenünk vele. 13 éves bor, szóval dekantáltuk. A színéből nem tudtam volna megállapítani a korát, alig volt barnás, inkább mély téglavörösnek mondanám. Illatában már a tercier jegyek domináltak, főtt zöldség, gomba, sonka, konyakmeggy, füst, csokoládé, paprika. Egy kicsit többet vártam ízben, de ahogy szellőzött, úgy "támadt fel" a bor: (túl)érett fekete cseresznye,  szeder, gránátalma, kávé és meglepően szikár savak. A tanninérzet már alacsony, de a korty selymes, élményt adó. Egy kicsivel már túl volt a csúcsán, de még élvezhető. Jó választás volt most elkortyolgatni. 

Ha Badacsonyba vágysz, nyomozz online!

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület és a Nyomozz Velünk (AR/VR Game Flow  Kft.) csapata 2020. május 18-tól 4 héten keresztül tartó nyereményjátékot hirdetett „Ha Badacsonyba Vágysz, Nyomozz Velünk!” címmel.

A játék célja, hogy ismertté tegyék Badacsony festői szépségű környezete mellett a környéki vállalkozásokat, a kitűnő borokat, a különleges vendéglátó, és szálláshelyeket, valamint idevonzzák a lehető legtöbb látogatót.

Az online nyomozós játék oldala, amely a heti fordulók során folyamatosan frissül:
https://nyomozzvelunk.hu/quiz/ha-badacsonyba-vagysz-nyomozz-velunk/

keszulj-badacsonyra-ha-badacsonyba-vagysz-nyomozz-velunk.png

Minden héten 3-3 rejtélyes kérdésre lehet válaszolni a környező szolgáltatókra vonatkozóan, akik értékes ajándékokat ajánlottak fel a helyes megfejtők számára.

Mind a játékban Partnerként részt vevők kiléte, mind a konkrét nyeremények megnevezése hetente kerül nyilvánosságra, hiszen a kérdések éppen őrájuk vonatkoznak. 

A kérdésekre minden héten hétfő hajnali nulla órától vasárnap éjfélig lehet a válaszokat beküldeni. A nyeremények sorsolása a helyes megfejtők között a következő hétfőn délben történik.

turazasok.jpg

Fotó - Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület 

A nyereményjáték zárásaképpen június 15-én kerül sor a fődíj kisorsolására, melyre valamennyi játékban résztvevő esélyes.

A fődíj a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület felajánlása: 2 éjszaka 2 fő részére Badacsonyban, reggelivel, ebéddel és vacsorával, továbbá hegyitaxizás és borkóstoló.

A Nyomozz Velünk csapata 2019 nyarán indította el turisztikai célú városfelfedező mobil applikációval játszható játékát Badacsonyban „Egy rejtélyes levél nyomában” címmel, amelyet az ide látogató, különleges élmények iránt fogékony látogatók és a sajtó is nagy érdeklődéssel fogadtak.

turazasok_2.jpg

Fotó - Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület 

A badacsonyi városfelfedező játékot az online nyereményjátékban résztvevők kedvezményesen vásárolhatják meg egy játékosított feladat megoldásával:

https://nyomozzvelunk.hu/kaland-tura-elmeny-rejtelyek-nyomozas-badacsonyban/

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület és tagjai újra várják a vendégeket. Megnyitottak a szálláshelyek, éttermek, borteraszok és újra elindultak a szakvezetéses élménytúrák is.
Az Egyesület
weboldalán folyamatosan frissített információkat találunk az aktuális nyitva tartásokról, szabadidős lehetőségekről.

Ajtók a déli partra

Hosszas mérlegelés után letelepedtem a Balatonra, vagyis lejöttem füvet nyírni és itt ragadtam. És ha már így alakult, ismét a nyakamba vettem a déli partot és (a szabályok betartásával) elindultam felfedezni két, korábban általam nem ismert borászatot, A zöld ajtós házat és a Kékajtó Borászat és Szőlőbirtokot. 

Kezdjük A zöld ajtós házzal, ami Balatonlellén, a Kishegyen található. Ez az egyik kedvenc kilátó pontom, gyakran megfordulok itt, előszeretettel hozom fel időről-időre a barátaimat is, hol gyalogszerrel, hol biciklivel. Sajnos most kocsival voltam, így csak elvitelre tudtam vásárolni és beszélgettem a panorámát csodálva Fárbás Anett tulajdonosnővel, és lányával Fannival, a "szemtelenül fiatal" borásznővel.

img_20200506_132000.jpg

A birtokot 2017-ben alapították, jelenleg 6,6 hektáron művelnek chardonnay-t, olaszrizlinget, Irsai Olivért, kékfrankost, merlot-t és cabernet franc-t. A fehérborok reduktív technológiával készülnek, a vörösek kapnak hordós érlelést is. A csendes borok mellett van egy remek kis Irsai-Királyleányka gyöngyözőjük is, amitől még a fűnyírás is jobban ment.

img_20200506_150945.jpg

A 2019-es olaszrizling is egy igen jól sikerült bor, könnyű, tiszta, jó ivású. A csinos címkéket egyébként Fanni saját kezűleg ragasztja fel minden egyes palackra. A zöld ajtó egy gyönyörű, fedett panorámateraszra vezet, a felső szintjen pedig vendégház fogadja az ide látogató vendégeket. Természetesen a kertben is lehet kóstolni, ottjártamkor Fanniék épp gőzerővel készültek a hétvégi nyitásra. 

img_20200506_133337.jpg

A Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok Balatonföldvárhoz közel, Kőröshegyen található. A tulajdonos Németh Miklós, felesége Gyöngyi és fekete agaruk, Faust fogadtak bennünket a lehengerlő kilátással megáldott teraszukon. Ide már biciklivel érkeztünk és végigkóstoltuk a kínálatot. 

img_20200508_164451.jpg

A birtokot 2015-ben alapították, Miklós 23 év birkózói és több éves vendéglátós múlttal a háta mögött a borkészítésben találta meg a saját útját. 10 hektáros területükön sok az új telepítés, jelenleg kb. 4 ha termő, van itt merlot, chardonay, orlaszrizling, Rajnai rizling, kékfrankos és cabernet sauvignon is. A borok között kellemes meglepetést okozott a 2016-os Olaszrizling, melynek fele spontán erjedt, tartályos érlelést kapott. A borban már nem a gyümölcsösség dominál, inkább ásványos-sós a karaktere, érett, de nem fáradt, szép savakkal. A 2016-os Kékfrankosról már sok jót hallottam korábban, és be is váltotta a hozzá fűzött reményeimet.

img_20200508_174518.jpg

Mély, lilás szín, illatában érett meggy és vaníliás joghurt, íze egyszerre gyümölcsös és fűszeres, közepes tanninokkal, hosszú lecsengéssel. A bor spontán erjedt, 2 évig érlelődött francia tölgyfahordóban, szűretlenül, derítetlenül került palackozásra. Bejártuk a területeket is és kóstoltunk pár hordó- és tartálymintát: különböző szüreti időpontokban szedett olaszrizlingeket, olaszrizling narancsbort és a 2017-es cabernet sauvignon-t, ami  szerintem nagyon ígéretes bor lesz! 

img_20200508_193034.jpg

Új honlap mutatja be az egri borokat

A digitális tér jelentősége nemcsak ezekben a hónapokban, hanem hosszú távon is egyre fontosabb az életünkben. Még egy olyan terméknél is, mint a bor, ami alapvetően offline élvezhető. Az Egri Borműhely borászai ezért kommunikációs csatornáikat tovább bővítve idén tavasszal bemutatják új honlapjukat.

A 2018-ban alapított egyesület célja az Egri borvidék ismertségének növelése, kiemelten fókuszálva a fiatal, akár kezdő borfogyasztókra. Ennek érdekében indították el kommunikációs projektjüket Egri Bor Most néven, eddig olyan közösségimédia-csatornákon keresztül, mint a Facebook és az Instagram.

uj_honlap_mutatja_be_az_egri_borokat_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila

„Az új eszköz célja is az, hogy a jelenleg megszokott honlapsablonoktól eltérően mutassuk be az Egri borvidéket az online térben. Ennek megvalósításában az edukáció mellett kiemelt szerepet szánunk a szórakoztatásnak. Ez sok érdekes, aktuális és vizuálisan vonzó témával valósítható meg. Az egribormost.hu honlap segítségével a borfogyasztók széles körét szeretnénk elérni, hogy megmutassuk nekik, mennyi energia, frissesség és lendület van az Egri borvidékben és az itteni borászokban” – fogalmazza meg Gál Tibor borász. 

A cél elérése érdekében egy nem statikus honlap készült. A közösségi média és az online magazinok világától inspirálva olyan felületet alakítottak ki, amely folyton változik, és megjeleníti azokat a tartalmakat, amelyek izgalmasak lehetnek a borvidék aktuális történései iránt érdeklődőknek. Aki felmegy az oldalra, tájékozódhat borkóstolókról, boros eseményekről, újságcikkeket, interjúkat olvashat, megnézheti, hogy milyen a szőlő a dűlőkben, vagy éppen ki házasít egri bikavért.

„A borkedvelők számára kialakított kommunikációs felületeinken azért használjuk a kezdetektől az Egri Bor Most nevet, mert pont ezt szeretnénk megmutatni: milyenek ma az egri borok, milyenek a mindennapok a borvidéken” – ad betekintést a kommunikációs stratégia hátterébe ifj. Lőrincz György borász. 

Honlap: https://www.egribormost.hu/

Készült a sajtóanyag alapján. 

Karantén bornaplóm: egy felvidéki pinot noir

A felvidéki borok kiváló minőségén már álmélkodtam korábban, de mivel a Mindenszentekre időzített, rögtönzött Kis-Kárpátok bortúránkon csak pár borászatot tudtunk felkeresni ezért a bakancslistámon továbbra is szerepel egy átfogó Garam menti borkörút... Addig is a napokban kóstolt Mátyás Családi Pince Újhegy Pinot Noir 2017 csak megerősített fenti szándékomban. 

img_20200502_182938.jpg

Kicsit utána néztem a Kisújfalun található pincének, ahol családi hagyományokra építve 2003 óta készítenek borokat, első évjáratuk a 2005-ös volt. 12 hektáron gazdálkodnak, 2013 óta bio minősítéssel, a Párkány és Komárom közötti dombság területén. A borok spontán erjednek, többségük fahordós érlelést kap, adalékanyagokat nem használnak. 

img_20200502_183627.jpg

Szóval, a bor színe mély rubin, az átlagos pinot-nál sötétebb. Illata nagyon izgalmas és sokrétű: cigánymeggy, ribizli, pici szilva (vaníliás cukros szilvás gombóc), csokoládé és egy kis zöldfűszeresség. A korty gazdag és selymes, érett gyümölcsösséggel, szép savszerkezettel és finom hordós jegyekkel. Az egyik legjobb pinot noir, amit mostanában kóstoltam. Köszönet érte a Magyar BOR Intézetnek. 

Nyárváró borok a Nagygombostól

Sokunknak ismerős az első sorban rozéival közönségkedvenccé vált Nagygombos Borászat. Fiatalos, vidám címkéiket könnyű felismerni, boraik jó ár-érték arányuk mellett stabil minőséget nyújtanak. Már elérhető az új évjárat, az alap termékcsalád palettájában a rozék mellett egy illatos fehér és egy könnyed vörös is megtalálható, nézzük meg most ezeket!

img_20200504_193431.jpg

A Nagygombos Borászat a Mátrai borvidéken, Nagygombos település határában található. 90 hektárról a fiatal női borász, Barta Anna készíti a borokat, aki már 2009-ben a francia Fiatal Borászok Európai Versenyén első helyezést ért el.  A borászat két termékcsaládot forgalmaz, a már említett nagy gombokkal díszített alap termékcsalád mellett a prémium borcsalád Barta Anna nevét viseli. Tavaly tavasszal mutatták be Laki Eszter grafikussal az új designt, melyről (és a rozékról) itt olvashattok. A borásznő által készített, egy-egy kísérleti bor visz izgalmas színt ebbe a borcsaládba, például a szénsavas macerációval készült Bogyókák cabernet franc vagy a rozék közül a legkifinomultabb tétel, a Gamay Noir Rosé.

img_20200504_193620.jpg

Az Illatos Fehér 2019 egy tramini, sárgamuskotály és cserszegi fűszeres házasítás. A bor színe világos sárga, intenzív illatában szőlő és virágok, behízelgő a korty, zöldalmával és citrusokkal, frissítő savakkal. Azt adja, amit az ember egy ilyen borban keres, könnyedséget, frissességet. Csirkés cézársalátával tök jó párosítás. 

img_20200504_193830.jpg

A Könnyed Vörös 2019 egy blauburger, cabernet franc és portugieser cuvée. A bor lilás rubinszínű. Illatában meggy és erdei gyümölcsök, melyek a kortyban is visszaköszönnek. Jó ivású, kedves bor. Grillezéshez, hamburgerhez, áll a címkén. Kipróbáltuk, grillezett gombával működött. 

A borok kaphatók az Artizannál vagy az Auchanban. Köszönöm a nyárváró borcsomagot a pincészetnek! 

Karantén bornaplóm: egy szekszárdi kékfrankos

Kedden a kékfrankos volt a téma a Pécsi Borozó szokásos online kóstolóján, rekordszámú résztvevővel, több, mint két órányi izgalmas beszélgetéssel. Szóba került többek között, hogy milyen lenne az ideális kékfrankos stílus, és hogy hogyan lehetne közelebb hozni az emberekhez ezt az egyébként „ezerarcú” bort?

img_20200428_202347.jpg

Hazánkban a kékfrankos a legelterjedtebb szőlőfajta, 8011 hektáron termesztik (HNT - 2019.07.31), tulajdonképpen mindent készítenek belőle: pezsgőt, fehérbort, (rengeteg) rozét, sillert, könnyed és testes, hosszasan érlelt vörösbort is. A beszélgetés egyik tanulsága számomra az volt, hogy annak érdekében, hogy növekedjen a fajta népszerűsége, a fogyasztóknak „kékfrankos élményt” kellene nyújtani. Felmerült, hogy miért is vannak „agyon sztárolva” a Fertő-tó osztrák oldalán készített blaufränkisch-ek? Miközben Sopronban, fele (ne adj’ Isten harmad) áron legalább olyan jó, ha nem jobb kékfrankosokhoz lehet hozzájutni. Ami Ausztriában trendi, itthon még mindig belengi a régmúlt „savanyú” emléke, pedig ha maradunk a soproni példánál, az elmúlt 10 évben hatalmas fejlődés volt tapasztalható és az ott készült borok megállják helyüket nemzetközi összehasonlításban is, kiváló ár-érték arány mellett. 

img_20200428_153534.jpg

A hivatalos kóstoló sor a következő volt: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Kalóz Kékfrankos 2017, Vida Borbirtok Hidaspetre Kékfrankos 2016, Streit Zagonyi Kékfrankos 2016. Ezeken kívül bárki bármilyen, a témába passzoló bort hozhatott, én a Schieber Pincészet 2013-as Kékfrankosát bontottam. A szekszárdi pincészet a Baranya völgy dűlőben gazdálkodik 23 hektáron, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és természetesen kékfrankos található meg az ültetvényeiken. Nagy várakozással nyitottam ki a palackot, de elsőre nem voltam lenyűgözve. Hosszas szellőztetés után viszont elmúlt a bor kezdeti fülledtsége és átadta helyét az érett meggynek, a fekete cseresznyének és némi hordófűszernek. A korty gyümölcsös, egy kis lekváros beütéssel, savai még tartják a testét, utóíze közepesen hosszú. Sajnos már kifutó tétel volt, így az érlelésre vonatkozó adatokat nem találtam meg a pincészet honlapján.

Hogy mi legyen ez a bizonyos „élmény” és milyen legyen a kékfrankos „arca”, azt persze két óra alatt nem tudtuk kitalálni, de elmondták a véleményüket a borászok, a fogyasztók, és a szerkesztőség tagjai is. A fajta fontossága vitathatatlan, változatossága miatt pedig mindenki meg tudja találni azt a stílust, ami közel áll hozzá. Én személy szerint Bujdosó Ferenc vitorlázós kékfrankos kóstolójának ötletét mindenképpen támogatnám! Addig is kóstoljunk, kísérletezzünk bátran! 

Szigliget fejlesztésekkel készül a nyárra

Szigliget nagy erőkkel dolgozik azon, hogy ha újból megnyithatja kapuit, még több látnivalóval, még színvonalasabb, igényesebb körülmények között várhassák a turistákat. Pályázati forrásból fejlesztik a strandot és a várat, saját erőből utat, járdát építenek, és szépítik a közterületeket.

A szigligeti önkormányzat számára rendkívül fontos, hogy értékeit megőrizze. A vár fénykorában a végvárrendszer egyik fontos bástyája volt, később elveszett harcászati szerepe, és állaga romlani kezdett. Most lehetőség nyílik rá, hogy méltó formában újuljon meg, miután tavaly elkezdődtek a vár rekonstrukciós munkálatai. A fejlesztések célja a kulturált vendégfogadás feltételeinek megteremtése.

img_20170430_174958.jpg

A várban jelenleg is folynak munkálatok. A GINOP-7.1.6-16-2017-00004 számú, a „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése” című projekt keretében megvalósításra kerülő „Szigligeti vár részleges rekonstrukciója, új fedett terek kialakítása” elnevezésű pályázat keretében 470 millió forint áll rendelkezésre, ehhez az önkormányzat 60 millió forintot biztosít. A projekt keretében a szigligeti vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővül az eddig kihasználatlan lehetőségeinek feltárásával. A várban modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás nyílik, mely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt ad.

szigligeti_var_felujtas.JPG

Fotó: Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület

Mivel a koronavírus miatt akadozik az anyagszállítás, még nem tudni az átadás pontos idejét. Ám, amennyiben a jogszabályi környezet és a járvány is lehetővé teszi, a vár már nyáron megnyithatja kapuit. A beruházás teljes befejezése, a kiállítások kialakítása a nyár végére várható. A főbb fejlesztési elemek révén a vár egésze szebb, bejárhatóbb, élménygazdagabb lesz a vendégek számára.

A strandon is folynak a munkálatok, az alábbi beruházások zajlanak: játszótér bővítése, öntözőrendszer bővítése, napozófelület bővítése, 1000 m2 gyepszőnyegezés, a parton a lépcsők horganyzottra történő cseréje, mozgáskorlátozott beemelő a vízbe, két vizesblokk fejlesztése, téliesítése.

img_20190914_135502.jpg

A település hangsúlyozza: készül, és türelmesen, tevékenyen várja, hogy megújult külsővel, de ugyanakkora szeretettel fogadhassák vendégeiket. Tőlünk addig is ugyanezt a türelmet és kitartást kérik.

Készült a sajtóanyag alapján.