Borvilágjáró

Borvilágjáró

Ma van az International Cava Day!

2020. április 23. - Gyöngyi T

Miért fontos ez? Egyrészt, mert, ahogy a mondás tartja a „cava minden egyes buborékjában a nyár köszön vissza”, amire jelen helyzetünkben hatványozottan is szükségünk van. Másrészt, mert az idén először, hagyományteremtő szándékkal létrehozott kezdeményezés egy, a cava fővárosában, Sant Sadurní…

Tovább

Készülj Badacsonyra! – aktív háttérmunkával a szolgáltatókért

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület nem engedi el tagjai kezét a válság idején sem: tag önkormányzataival és a szolgáltatókkal közösen a turizmus újraindulására készül. Ezek a hétvégék nem a borkóstolókról és a virágzó mandulafák látványát élvező kirándulókról szólnak Badacsonyban sem.…

Tovább

Karantén bornaplóm: egy alföldi rozé

Strázsahegyi Borház Pinot Noir Rozé 2019 (Kunsági Borvidék)

Tudjátok, hogy nem vagyok egy nagy "rozé fun", de a tavasz beköszöntével bizony jól tud esni egy-egy pohárkával. A monori Strázsahegy Borház rozéja több szempontból is érdekes. Először is, ékes bizonyítéka annak, hogy egy technológiai bor sem mindig "tizenkettő-egy tucat", zamatos gyümölcsösségével…

Tovább

Karantén bornaplóm - egy gyöngyöző furmint

Orsolyák Attilával először a tavalyi Furmint Februáron találkoztam és gyorsan megtanultam, hogy mindig érdemes megkérdezni tőle, hogy mi lapul a „pult alatt”, mert igazi különlegességek kerülnek ki a pincéjéből. A Bodrogkeresztúron tevékenykedő borász kezdetben bérelt pincében dolgozott, majd szert…

Tovább

Karantén bornaplóm: egy román pezsgő

Halewood Rhein Extra Imperial Brut (Dealu Mare, Románia)

Bár a karantén mindenkit megvisel, azért van néhány pozitív oldala is. A kitágult digitális tér mellett több időnk van magunkra és egymásra, na meg persze új ismereteket sajátíthatunk el. Én például főzni tanulok és újabban bor-étel párosításokkal szórakoztatom magam (és benneteket). � Mint tudjuk,…

Tovább

Karantén bornaplóm: egy balatoni chardonnay

Szentbékkálla egy csoda kis hely a Káli-Medencében, alig 5 km-re Köveskáltól. Azon kívül, hogy nyaranta a templomban világszínvonalú komolyzenei koncertek kerülnek megrendezésre és a faluban lovaspóló kupát is tartanak, itt található a vulkanikus talajú Fekete-hegy Farkastető dűlője. A Káli Kövek…

Tovább

A pezsgőtől a pošipig

avagy miket kóstoljunk Horvátországban

Szerencsés vagyok, mert még a vírusválság előtt részt vehettem az egyik utolsó nemzetközi boros eseményen, a Horvátország borait bemutató Vinart Kóstolón. A négy horvát borrégió közül háromból szemezgettem, Isztriáról pedig majd a Pécsi Borozó nyári számában mesélek. Íme a beszámolóm. 

Tovább

Borkóstolón Zágrábban

A piactól a VinArt Grand Tasting-ig

A vírusválság előtti egyik utolsó nagy nemzetközi boros rendezvénysorozat a zágrábi Vinart Grand Tasting 2020 volt. Két tucatnyi mesterkurzus, 135 kiállító, izgalmas sajtóutak a nagyrendezvényt követően. Ilyen volt Zágráb, a Covid-19 és a földrengés előtt... 

Tovább

Karantén bornaplóm: egy cava Valenciából

A cava hazája a Penedés borvidék, de Spanyolország más területein is készítenek ezekből a tradicionális pezsgőkből. Miért tradicionális? Mert az alapbor második erjedése a hozzáadott cukor és élesztő (tirage likőr) hatására abban a palackban megy végben, amelyben az ital később a fogyasztó asztalára…

Tovább

Karantén bornaplóm, első fejezet

Egy bor: Szászi Birtok Csókaszőlő 2018 (Badacsony)

Mihez kezdjen a magamfajta „unatkozó” borszakíró a rendkívüli helyzetben? Ilyenkor jó, hogy tele a borhűtő és hogy főszerkesztőnk arra buzdított, hogy osszuk meg otthoni borélményeinket, „hogy a karantén végére ne egyedül tűnjünk alkoholistának”. Kedden paprikás krumpli volt a vacsora, amihez valami…

Tovább
süti beállítások módosítása