Miért fontos ez? Egyrészt, mert, ahogy a mondás tartja a „cava minden egyes buborékjában a nyár köszön vissza”, amire jelen helyzetünkben hatványozottan is szükségünk van. Másrészt, mert az idén először, hagyományteremtő szándékkal létrehozott kezdeményezés egy, a cava fővárosában, Sant Sadurní d'Anoia-ban élő magyar házaspár, Németh Ágnes és Dobos Tamás ötlete alapján, önerejükből került megvalósításra. És nem mellesleg a jeles nap alkalmából számos webshop (például: VinoCastillo, Borguru, Boriroda) kínálja cava-it itthon is kedvezményesen a buborékok szerelmeseinek!
Miért pont április 23? Mert Spanyolországban ekkor kezdődik a „buborékszezon”, illetve ezen a napon ünneplik Sárkányölő Szent Györgyöt (San Jordi), amikor is az urak rózsával lepik meg párjukat, a hölgyek pedig könyvvel kedveskednek a férfiaknak, majd cava-val koccintanak. Jó kis szokás, ugye?
Sokan úgy tartják, hogy a champagne-nyal szemben a cava még mindig az "NB2-ben játszik", pedig ezek a pezsgők is szigorú minőségi szabályok szerint, helyi szőlőfajták felhasználásával és legtöbbször hagyományos technikákkal (kézi rázás, fagyasztás nélküli degorzsálás) készülnek és az áruk is igen kedvező. Tavaly szeptemberben volt szerencsém ellátogatni a „cava-k földjére”, ahol bepillantást nyertünk a pincészetek életébe, bejártunk két eredetvédett régiót és persze kóstoltunk is. Élményeimről itt olvashattok.
És amíg nem utazhatunk, addig otthonunkba csempészheti a nyár hangulatát egy (két) palack cava! Kóstoljatok és osszátok meg élményeiteket a #cavaday hashtaggel.