Borvilágjáró

Borvilágjáró

Karantén bornaplóm: egy felvidéki pinot noir

2020. május 07. - Gyöngyi T

A felvidéki borok kiváló minőségén már álmélkodtam korábban, de mivel a Mindenszentekre időzített, rögtönzött Kis-Kárpátok bortúránkon csak pár borászatot tudtunk felkeresni ezért a bakancslistámon továbbra is szerepel egy átfogó Garam menti borkörút... Addig is a napokban kóstolt Mátyás Családi Pince Újhegy Pinot Noir 2017 csak megerősített fenti szándékomban. 

img_20200502_182938.jpg

Kicsit utána néztem a Kisújfalun található pincének, ahol családi hagyományokra építve 2003 óta készítenek borokat, első évjáratuk a 2005-ös volt. 12 hektáron gazdálkodnak, 2013 óta bio minősítéssel, a Párkány és Komárom közötti dombság területén. A borok spontán erjednek, többségük fahordós érlelést kap, adalékanyagokat nem használnak. 

img_20200502_183627.jpg

Szóval, a bor színe mély rubin, az átlagos pinot-nál sötétebb. Illata nagyon izgalmas és sokrétű: cigánymeggy, ribizli, pici szilva (vaníliás cukros szilvás gombóc), csokoládé és egy kis zöldfűszeresség. A korty gazdag és selymes, érett gyümölcsösséggel, szép savszerkezettel és finom hordós jegyekkel. Az egyik legjobb pinot noir, amit mostanában kóstoltam. Köszönet érte a Magyar BOR Intézetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://borvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr7615668904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása