A felvidéki borok kiváló minőségén már álmélkodtam korábban, de mivel a Mindenszentekre időzített, rögtönzött Kis-Kárpátok bortúránkon csak pár borászatot tudtunk felkeresni ezért a bakancslistámon továbbra is szerepel egy átfogó Garam menti borkörút... Addig is a napokban kóstolt Mátyás Családi Pince Újhegy Pinot Noir 2017 csak megerősített fenti szándékomban.
Kicsit utána néztem a Kisújfalun található pincének, ahol családi hagyományokra építve 2003 óta készítenek borokat, első évjáratuk a 2005-ös volt. 12 hektáron gazdálkodnak, 2013 óta bio minősítéssel, a Párkány és Komárom közötti dombság területén. A borok spontán erjednek, többségük fahordós érlelést kap, adalékanyagokat nem használnak.
Szóval, a bor színe mély rubin, az átlagos pinot-nál sötétebb. Illata nagyon izgalmas és sokrétű: cigánymeggy, ribizli, pici szilva (vaníliás cukros szilvás gombóc), csokoládé és egy kis zöldfűszeresség. A korty gazdag és selymes, érett gyümölcsösséggel, szép savszerkezettel és finom hordós jegyekkel. Az egyik legjobb pinot noir, amit mostanában kóstoltam. Köszönet érte a Magyar BOR Intézetnek.