Borvilágjáró

Borvilágjáró

Badacsony, a folyékony szerelem

2020. március 05. - Gyöngyi T

„Badacsony a folyékony szerelem”. Ez a szerelem nálam már 16 éve tart, így engedjenek meg némi elfogultságot az idén 10. alkalommal megrendezett Badacsony New Yorkban kóstoló kapcsán. Számomra mindig ez az év egyik legjobban várt eseménye, ami idén sem okozott csalódást. A kitűnő hangulatról elég, ha csak annyit mondok, hogy kifelé menet felcsendült a „Badacsonyi kéknyelűt, finom drága jó nedűt ittam este…” kezdetű nóta is.

No, de több komolyságot. Idén közel 40 pincészet 140 válogatott tételét lehetett megkóstolni és a szokásokhoz híven a boros kiállítók mellett felvonult a Hegy teljes „garmadája”: szálláshelyek, programhelyszínek, kézműves termelők és vendéglátóhelyek kínálatával és újdonságaival ismerkedhettek meg a résztvevők.

Ha a Badacsonyt, mint borvidéket vizsgáljuk, kicsit távolabb kell tekintenünk, egészen Balatonszepezdtől Szigligetig. Ide tartoznak ugyanis a Tapolcai-medence tanúhegyein művelt szőlők is, a Badacsony-hegy mellett a Csobánc, a Szent György-hegy, az Ábrahám-hegy, az Őrsi-hegy, a Tóti-hegy, a Gulács, a Hajagos, a Sabar-hegy, a Haláp-hegy és Szigliget is, összesen 1 405 hektár termőterületen. A borvidék folyamatosan fejlődik, évről évre nyílnak új helyek vagy újítanak fel, csinosítgatnak régieket, egyre több és egyre színvonalasabb a programkínálat is, télen-nyáron. A Borbarangolásoktól kezdve a Gasztrohegy gasztrokalandokon keresztül a családi bringatúrákon át piacozhatunk, kirándulhatunk, vagy csak pihenhetünk itt és csodálhatjuk a természet szépségeit és a Balatont.

badacsony.JPG

A badacsonyi borok egyedi, minerális karakterét a tanúhegyek bazatlos talajának köszönhetjük. De mégis hogyan kerülnek a borba az ásványos jegyek? A szőlőnövény gyökérzónájában található vulkanikus kőzetek szivacsos szerkezetében a csapadékvíz meg tud ülni, és mikroorganizmusok jönnek létre. Ezek veszik fel a kőzetekből az ásványokat, és alakítják át a növény számára hasznos tápanyaggá.

A kóstolt borok színvonala egyre kiegyensúlyozottabb. Idén is az Istvándy Birtok gyöngyöző kéknyelűjével nyitottunk. Istvándy Gergő nem tudott jelen lenni, mert aznap született meg fia, Benedek, akinek érkezéséhez ezúton is gratulálok! Újdonság volt pezsgő fronton az Éliás Birtok Budai Zöldje, ami 13 hónapig volt seprőn, zöldalmás-citrusos, frissítő, gyümölcshangsúlyos pezsgő, lendületes buborékokkal. A birtok 2016-ban nyitotta meg kapuit, azóta borterasszal is kiegészültek és folyamatosan azon dolgoznak, hogy egyre szebb borokkal örvendeztessék meg a nagyérdeműt. A Weller család 1613 óta foglalkozik borkészítéssel, 17 hektáron gazdálkodnak Badacsonytomajban. A fiatal borásznő Weller Tünde édesapjával közösen készíti a borokat. Vulcanus tankpezsgőjük üdítő, savhangsúlyos, savanyúcukorkás jellegével a nyár egyik slágere lehet.

img_20200229_152405.jpg

Kéknyelűkből és olaszrizlingből csodaszép tételeket kóstoltam, hosszú is lenne mindet felsorolni, ezért most nézzünk meg pár a Badacsonyban kevésbé tipikus fajtát. A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet legfontosabb eredményeit a nemesítés, fajtaérték-kutatás és a környezetbarát szőlőtermesztési módszerek vizsgálata terén érte el. A nemesítési tevékenység eredményeit számos olaszrizling és szürkebarát klón, valamint néhány új szőlőfajta, például: Zeus, Zefír, Vulcanus és Rózsakő fémjelzi. A Zervin fajtát Kiss Ervin nemesítette ezerjó és bouvier keresztezésével, hihetetlenül illatos és gyümölcsös bort ad, igazi „A kategóriás” muskotályos fajta. A Kutatóhoz csoportosan lehet bejelentkezni látogatásra, ahol megismerkedhetünk a fajtagyűjtemény számos szőlőjével és azok boraival. Ha épp nincs kéznél egy csoport, akkor ugorjunk be a Borshopba!

img_20200229_145357.jpg

2017-ben csatlakozott a Villa Pátzay Borbirtok csapatához Zsurik Sándor, aki korábban a tokaji Gróf Degenfeld szőlőbirtok főborásza volt. A borok közül kiemelném a 2018-as Prémium Chardonnay-t elegáns, krémes jellege és komplexitása miatt. 5 különböző chardonnay házasítása, melyek közül volt, amelyik irányított erjesztéssel készült, volt, amelyik 250 literes hordóban vagy épp 500 literesben érlelődött… a pontos összetétel kilétét nem tudtam meg, de nem is kell mindig mindent tudni. Ugyanitt 2019-es provance-i stílusban, 6g maradékcukorral készült bájos Pinot Noir rozé „eladó”.

img_20200229_150443.jpg

A Sabar-borház18-as Leszner Rajnai rizlingjéhez a Szent györgy-hegyről egyrészt hozta a Rajnai enyhén petrolos fajtajellegét, másrészt a szájban nagyon kerek, gyümölcsös és kissé gyógynövényes ízvilágával okozott kellemes meglepetést. A Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy a Balaton-felvidék hegyeinek egyik legkisebbike, a panorámája viszont lélegzetelállító. Útban a Káptalantóti Kemecésházhoz kötelező megálló!

Bátran kijelenthetem, hogy a borvidéken egyre szebbek a vörösborok is. A szent györgy-hegyi Horváth Pince 2012-es Diófás Selection boráról Hamvas Béla gondolatai jutottak eszembe: „menj fel a Badacsonyra vagy a Szent-György hegyre, a Somlóról nem is szólva… A pincék bejárata előtt hatalmas diófa, még a legforróbb nyárban is hűs. Olyan helyek, hogy az ember bárhol megállna, leülne, letelepedne, s azt mondaná: itt maradok.” A bor cabernet sauvignon-pinot noir házasítás, 3 évig érlelődött nagy, majd további egy évet kis tölgyfahordóban, illatában aszalt szilva, ízében erdei gyümölcslekvár és fűszerek, nagy test, hosszú utóízzel.

88246836_2754023754688596_4467072442346504192_o.jpg

Fotó - Badacsony Régió Tourinform Facebook 

A Badacsony Régió összegfogása példaértékű, a közös gondolkodás és fellépés valamint a szervezettség tekintetében is. A rendezvény lebonyolítása, az egységesség, a profi kiadványok, a még profibb kóstolófüzet olyan iránymutatás, melyből más borvidékek is inspirálódhatnak. A rendezvényt – méltán – évről évre egyre nagyobb figyelem kíséri, így talán lassan kinövi New Yorkot…

Köszönöm a meghívást a szervezőknek!

A bejegyzés trackback címe:

https://borvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr5215628952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása