Borvilágjáró

Borvilágjáró

Talponálló kóstoló a Pántlika pincészet boraival

2018. október 11. - Gyöngyi T

Régóta szemezek már a Borbázis Borkereskedés Talponálló kóstolóival melyek koncepciója, hogy bejelentkezés nélkül, kb. fél óra alatt lehet megkóstolni az éppen aktuális pincészet tételeit, miközben a szakértő eladók minden infót megosztanak a pincészetről és a borokról és készséggel válaszolnak a kérdésekre. Remek ötlet, praktikus, ha nincs időnk egy egész estés borkóstolóra de mégis valami újdonságra szomjazunk. 

A héten a dörgicsei Pántlika pincészettől lehet 4 tételt megkóstolni. Azon túl, hogy ez a pincészet a barátnőm egyik kedvence, a nyáron ittam tőlük egy remek Battonage Chardonnay-t, így bár idő szűkében voltam, mégis a kíváncsiságom győzött és hétfőn munka után beugrottam a kereskedésbe, hogy jobban megismerjem a Pántlika borokat. 

img_20181008_182122.jpg

A Pántlika pincészet Dörgicsén, a Balaton-felvidéken található, vulkanikus talajú 40 hektáros területen gazdálkodnak Ferencz Zoltán borász vezényletével. 13 féle szőlőfajtával foglalkoznak, a modern technológiát ötvözik a hagyományos eljárásokkal.

A kóstoló első tétele a 2015-ös 7 Hold Olaszrizling volt. A bor különlegessége, hogy battonage technikával készült, amelyet leginkább a chardonnay-k esetében szoktak alkalmazni, de az olaszrizlingnek is abszolút jól áll. Az eljárás lényege, hogy a bort finom seprőn tartották (sur lie) esetünkben hét hónapig és a seprőt időnként felkeverték, hogy a bor még összetettebb ízt kapjon. Az olaszrizlingre jellemző mandulásság mellett mézes, vajas ízjegyeket hozott, nagyon érdekes volt. Ezt követte a szintén 2015-ös Bársony Cabernet Franc, ami két évet töltött 500 literes magyar tölgyfahordóban. Könnyed, alacsony alkoholfokú, enyhén füstös, gyümölcsös ízű bor. A 2015-ös Összhang cuvée-vel folytattuk, ami egy Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc házasítás. A kétféle bor külön külön két évet töltött hordóban, majd a házasítás után még egy évet érlelődött palackban. Íze már karakteresebb, tannisosabb, mégis gyümölcsös, cseresznyés, borsos. Végezetül a 2016-os Botrytis Ságamuskotállyal zártuk a sort. Az 1.2 hektáros termőterületről mindössze 1900 palack készült ebből az aszú jellegű, édes borból. Nagy általánosságban 1 hektárról hozzávetőlegesen akár 10.000 palack bor is készülhet. Kb. 50 g maradék cukor van benne (ez nagyjából egy 3 Puttonyos Tokaji Aszú cukortartalmának felel meg), íze mazsolás, mézes, magas sava miatt mégsem éreztem túl édesnek. Ízlettek a kóstolt borok, főleg az Olaszrizling. Megérte betérni, jövök máskor is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://borvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr7315629124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása