@Gyingizik: Tokaji aszú boroknak a bortörvény szabályai szerint minimum 120 g/l maradékcukrot kell tartalmazniuk, így tudtommal azokból száraz verzió nincsen. Szamorodniból létezik száraz, az viszont valóban ritkább, mert azoknak a bornak az elkészítéséhez is szükség van a szőlő botrytis-szel való "fertőzöttségére" és arra is, hogy magas maradékcukor tartalmuk száraza tudjon erjedni. Az aszú, szamorodni és kései szüretelésű boroknál a borászok célja általában pont az, hogy a magas természetes cukortartalmat megőrizzék, hogy a mustban lévő cukor nem alakuljon át teljesen alkohollá az erjedés során. Száraz szamorodnik gyakran "véletlenül" is születnek, édesnek indul a bor, majd az élesztőgombák az erjedés során mégis az összes cukrot "felfalják". Nagyon különleges borok születnek végeredményképp! Tavaly volt szerencsém részt venni egy Régi tokaji borfajták ma előadáson, ha érdekel a téma, ajánlom azt az írást is, pár tipp is van benne, hogy hol lehet ilyen borkülönlegességekhez hozzájutni! Furmintból én szerencsére azt látom, hogy szépen lassan egyre nő a polcokon a száraz borok száma, a tokaji borászok is nagy hangsúlyt fektetnek rájuk, így ez biztosan folytatódni fog a jövőben is!
Én csak azt szeretném megkérdezni mély tisztelettel, hogy az aszúból miért 90% a forgalomba hozott palackozott édes bor, és miért csak 10% a száraz? Miközben a száraz is nagyon finom, alig lehet hozzájutni. Nem szereti mindenki az édes bort.
Ugyanez furmintra is igaz, a szárazból alig van (egy átlag szupermarketről beszélek, ahová az átlagember jár vásárolni).
Sokszor jártam Indiában, de ha van valami amit ki lehet hagyni az a bor. Katasztrófa! Nem tudom mekkora lehet az indiai bor piac, de a lakosság nagy része sört, és ha futja rá akkor Whisky-t fogyaszt. A középosztály kb 300 milló fő kb 1 ezreléke ihat bort néha - néha, szóval ennek a 70% nem jelentős.
A jelentős rendezvényeken mindig Sula bort szolgálnak fel, de 1000 főre sem fogy el pár üvegnél több. Általában csak egy selfie erejéig tartják kézben a poharat, mert jól mutat a színes ital a színes ruha mellett.
Ha valaki kínozni akarja magát tövv indiai étteremben is árulják, ki lehet próbálni.
Borvilágjáró
Borvilágjáró
Utolsó kommentek:
Gyingizik 2020.12.13. 09:49:41
Bejegyzés: Ismerd meg a tokaji aszút! – 5 dolog, amit nem tudtál róla
Gyöngyi T 2020.12.12. 10:36:29
Bejegyzés: Ismerd meg a tokaji aszút! – 5 dolog, amit nem tudtál róla
Gyingizik 2020.12.11. 09:02:40
Ugyanez furmintra is igaz, a szárazból alig van (egy átlag szupermarketről beszélek, ahová az átlagember jár vásárolni).
Bejegyzés: Ismerd meg a tokaji aszút! – 5 dolog, amit nem tudtál róla
n3spr3ss0 2020.12.11. 08:27:40
Bejegyzés: Ismerd meg a tokaji aszút! – 5 dolog, amit nem tudtál róla
Mo21 2020.02.18. 11:39:52
Bejegyzés: Hello szép Újvilág!
OMG OMG 2019.01.20. 12:14:16
A jelentős rendezvényeken mindig Sula bort szolgálnak fel, de 1000 főre sem fogy el pár üvegnél több. Általában csak egy selfie erejéig tartják kézben a poharat, mert jól mutat a színes ital a színes ruha mellett.
Ha valaki kínozni akarja magát tövv indiai étteremben is árulják, ki lehet próbálni.
Bejegyzés: Indiai bor? Hiszem, ha iszom!