Borvilágjáró

Borvilágjáró

Zöld tavasz Veltelinivel

2021. április 16. - Gyöngyi T

Ezekben a pandémia tépázta időkben örülünk a friss kezdeményezéseknek! A remény színe a zöld és bár már lassacskán látjuk a fényt az alagút végén, teljen meg lelkünk és poharunk zöld áhítattal! A Borbázis Borkereskedés és Az ihatóbb Magyarországért közös projektje életet visz a tavaszunkba, méghozzá triplazölddel!

Az idei tavasz ugyan kissé szeszélyes, hol a hó esik, hol nyárias meleg van, de még ha kint dúl is a cidri, jól tud esni egy könnyed, gyümölcsös bor, mint például egy jó zöldveltelini. Az osztrák származású fajta a tramini és a St. Georgen nevű szőlők természetes kereszteződésével született meg. Nincs köze a többi veltelini fajtához (piros veltelini, korai piros veltelini), nem áll velük rokonságban. Hazánkban majd’ 1500 hektáron termesztik, arányaiban a leggyakrabban az Etyek-Budai, a Balatonboglári és a Soproni borvidéken fordul elő.  
mtu_foto_zoldveltelini_1_2019.jpg

Fotó - MTÜ

A zöld jegyében három bort kóstoltunk, három borvidékről. A pécsi Radó Pince 2020 Zöldveltelinijével kezdtük a sort. A családi pincészet 2,5 hektáron gazdálkodik, a ZV mellett Chardonnay-vel és természetesen Cirfandlival is foglalkoznak. Illatban nem ér minket meglepetés, a bor abszolút „zöld” – zöld citrom, zöldalma, még egy kis fű is megjelenik. A korty már érdekesebb, egy kis CO2 hozzáadásával tették még pezsdítőbbé, ám számomra még ez sem tudta ellensúlyozni az egyébként meglepően magas, 13%-os alkoholt. Elvégre mégiscsak délen járunk, ahol megesik az ilyesmi, egy kiadós orosz hússaláta mellé viszont épp ezért remekül passzolna!

img_20210414_211156.jpg

Kettes borunk a móri Geszler Családi Pincészet 2019-es Zöldveltelinije. A sváb gyökerekkel rendelkező család Ausztriában tanulta ki a borkészítés fortélyait, mára kb. 40 hektáron gazdálkodnak és a ZV-n túl Királyleányka, Chardonnay, Zenit, Irsai Olivér, Kékfrankos és persze Ezerjó is van a kínálatukban. A bor halvány citromsárga színe után meglepően érett illat fogad a pohárban, jönnek a citrusok, az alma és egy kis fehér húsú barack. A Móri Borvidékre jellemző szikár savak „megszelídültek” ebben a borban, ami ennek ellenére továbbra is lendületes és így kerek. Ezt szerettük a legjobban, szuperül illett a medvehagyma krémleveshez.

img_20210414_211507.jpg

A Vabrik Pincészet Etyek-Budai Zöldveltelini 2019 borával zártuk a sort. „A legenda szerint Dreher Antal kártyán nyerte el előző tulajdonosától azt a kajászói birtokot, amely ma a Vabrik Pincészet otthona” - olvashatjuk honlapjukon. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rajnai Rizling, Kékfrankos, Syrah és ZV fajtákkal foglalkoznak. A pohárban érettebb, aranyszínű bortól egy kicsit teltebb karaktert vártam volna, illatában és ízében is fiatalos, citrusos, vilmoskörtés a korty. Szintén egy, a szikár savairól híres borvidék „gyümölcse”, ám ez a bor inkább fröccsben esett jól, mintsem tisztán. Üdítő élmény lehet mondjuk roston sült harcsafilé mellé.

mtu_foto_bright-red-poppies-vineyard.jpg

Fotó - MTÜ

És akkor most vissza a tripla zöldekhez, ugye a tavasz és a remény az egyes, a zöldveltelini a kettes és végül, de nem utolsó sorban a környezettudatosság a hármas. És hogy hogy jön ez ide? A Borbázis jogosan büszke arra, hogy az első olyan borkereskedés, amely vásárlóinak biztosítja az üvegvisszaváltás lehetőségét, sőt a visszavitt üvegeket kedvezményekre lehet váltani! Számokban kifejezve „2018 óta 250.000 palackot juttattak vissza az üveggyártás folyamatába, mellyel megközelítőleg 17.250 kWh energiát, 16 tonna szén-dioxidot, 50 tonna hulladékot és 60 tonna nyersanyagot spóroltak meg.”

ures-uvegek.jpg

Készült a sajtóanyag felhasználásával. 

A bejegyzés trackback címe:

https://borvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr4516503646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása