Borvilágjáró

Borvilágjáró

Egy korty jazz

2021. április 22. - Gyöngyi T

Már csak egy karnyújtásnyira vagyunk a teraszok nyitásától és be kell, hogy valljam, hogy ebből az egész bezártságból nekem a zene hiányzik már a legjobban. A hangos zene élménye, amit bár próbáltam reprodukálni otthoni körülmények között – a szomszédaim legnagyobb örömére – sajnos nem sikerült. Ennek ellenére egész kellemes élmény volt némi aláfestő zene mellett végigkóstolni a Glass of Jazz sorozat három, jazz ihlette borát.

Mi az a Glass of Jazz? „Egy rendezvénysorozat, ahol a kiváló borok rajongói találkozhatnak a jazz zene szerelmeseivel és közösen átélhetik, hogy ez a kettő miért is alkot tökéletes párost.” Reméljük hamarosan ismét belekortyolhatunk az élménybe, de addig is nézzük meg kik állnak a „pohár” mögött?

A Cult in Glass főszervezőjének, Dávid Dánielnek a csapata olyan, az „Art-Cult-Gastro” hármasára épülő események megalkotói, mint például a Glass of Comedy (stand-uppal egybekötött borkóstoló), az Amatőr vak borkóstoló kihívás, a már említett Glass of Jazz vagy a szegei BoRDaY borkóstoló. Emellett a csapat üzemelteti a kis pincék kevésbé ismert, különleges borait kínáló, hamarosan újra nyitó Zengő Bárt, a Krúdy Gyula utcában. A Glass of Jazz rendezvények saját borhármasát kóstoltam, melyek limitált palackszámban a Zengőben is elérhetőek.

img_20210418_131359.jpg

A fehér egy olaszrizling 2019-ből, Balatonakali Fenye-hegyről a Mörk Pincészettől. A Pincészetet 2012-ben alapították és kb. 4 hektáron gazdálkodnak, a fajtaszerkezetet Cabernet franc, Olaszrizling, Furmint, Irsai Olivér, Kékfrankos, Sauvignon blanc, Chardonnay és Rozália, valamint öreg tőkés Olaszrizling és Cabernet sauvigon alkotják. A borok bio szellemiségben készülnek Mörk András borász keze alatt. A pohárban érett illatok fogadnak, lédús őszibarack, piros alma, az egész szájat betöltő, telt kortyban szép egyensúlyban van a nagy test és a gyümölcsösség, bár érezni, hogy komoly anyaggal van dolgunk, mégsem lóg ki a magas, 14%-os alkohol. Gondolkodós bor, világmegváltó beszélgetésekhez.

A vörösek Joó Tamás siklósi pincészetében készültek. A családi pincészet 6-7 hektáron gazdálkodik 2013 óta, céljuk a fiatalos, de mégis karakteres és egyedi stílusú borok készítése. Nekem a boraik elnevezése különösképpen tetszik: Joóreménység, Joókedv, Joóbarát, 3Joo – nagyon kreatív! A két kóstolt vörös is a fiatalos stílust képviselte, a 2018-as Kékfrankos, Portugieser és Blauburger házasítás, a 2017-est Kékfrankos, Portugieser és Merlot alkotják. Viszonylag keveset találkozunk a Blauburgerrel, ami a Kékoportó és Kékfrankos keresztezése, stílusban ez a bor abszolút a bisztrós vonalat képviseli, erdei gyümölcsös íz- és illatjegyeivel akár egy tavasz/nyáresti buli remek kísérője is lehet. A 2017-es már egy kicsit összetettebb, közepes testű vörösbor, meggyel és szilvával, pici fűszerességgel. Nekem ez utóbbi állt közelebb a szívemhez.

img_20210418_131120.jpg

A borok címkéi szuper ötletesek! Vidám, színes design, mintha egy koncert képei elevenedének meg rajtuk. Remélem ilyen és hasonló borokat hamarosan élő zene mellett is kóstolhatunk, akár a Zengő teraszán!

Köszönöm a kóstolót a Cult in Glass csapatának!

Zöld tavasz Veltelinivel

Ezekben a pandémia tépázta időkben örülünk a friss kezdeményezéseknek! A remény színe a zöld és bár már lassacskán látjuk a fényt az alagút végén, teljen meg lelkünk és poharunk zöld áhítattal! A Borbázis Borkereskedés és Az ihatóbb Magyarországért közös projektje életet visz a tavaszunkba, méghozzá triplazölddel!

Az idei tavasz ugyan kissé szeszélyes, hol a hó esik, hol nyárias meleg van, de még ha kint dúl is a cidri, jól tud esni egy könnyed, gyümölcsös bor, mint például egy jó zöldveltelini. Az osztrák származású fajta a tramini és a St. Georgen nevű szőlők természetes kereszteződésével született meg. Nincs köze a többi veltelini fajtához (piros veltelini, korai piros veltelini), nem áll velük rokonságban. Hazánkban majd’ 1500 hektáron termesztik, arányaiban a leggyakrabban az Etyek-Budai, a Balatonboglári és a Soproni borvidéken fordul elő.  
mtu_foto_zoldveltelini_1_2019.jpg

Fotó - MTÜ

A zöld jegyében három bort kóstoltunk, három borvidékről. A pécsi Radó Pince 2020 Zöldveltelinijével kezdtük a sort. A családi pincészet 2,5 hektáron gazdálkodik, a ZV mellett Chardonnay-vel és természetesen Cirfandlival is foglalkoznak. Illatban nem ér minket meglepetés, a bor abszolút „zöld” – zöld citrom, zöldalma, még egy kis fű is megjelenik. A korty már érdekesebb, egy kis CO2 hozzáadásával tették még pezsdítőbbé, ám számomra még ez sem tudta ellensúlyozni az egyébként meglepően magas, 13%-os alkoholt. Elvégre mégiscsak délen járunk, ahol megesik az ilyesmi, egy kiadós orosz hússaláta mellé viszont épp ezért remekül passzolna!

img_20210414_211156.jpg

Kettes borunk a móri Geszler Családi Pincészet 2019-es Zöldveltelinije. A sváb gyökerekkel rendelkező család Ausztriában tanulta ki a borkészítés fortélyait, mára kb. 40 hektáron gazdálkodnak és a ZV-n túl Királyleányka, Chardonnay, Zenit, Irsai Olivér, Kékfrankos és persze Ezerjó is van a kínálatukban. A bor halvány citromsárga színe után meglepően érett illat fogad a pohárban, jönnek a citrusok, az alma és egy kis fehér húsú barack. A Móri Borvidékre jellemző szikár savak „megszelídültek” ebben a borban, ami ennek ellenére továbbra is lendületes és így kerek. Ezt szerettük a legjobban, szuperül illett a medvehagyma krémleveshez.

img_20210414_211507.jpg

A Vabrik Pincészet Etyek-Budai Zöldveltelini 2019 borával zártuk a sort. „A legenda szerint Dreher Antal kártyán nyerte el előző tulajdonosától azt a kajászói birtokot, amely ma a Vabrik Pincészet otthona” - olvashatjuk honlapjukon. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rajnai Rizling, Kékfrankos, Syrah és ZV fajtákkal foglalkoznak. A pohárban érettebb, aranyszínű bortól egy kicsit teltebb karaktert vártam volna, illatában és ízében is fiatalos, citrusos, vilmoskörtés a korty. Szintén egy, a szikár savairól híres borvidék „gyümölcse”, ám ez a bor inkább fröccsben esett jól, mintsem tisztán. Üdítő élmény lehet mondjuk roston sült harcsafilé mellé.

mtu_foto_bright-red-poppies-vineyard.jpg

Fotó - MTÜ

És akkor most vissza a tripla zöldekhez, ugye a tavasz és a remény az egyes, a zöldveltelini a kettes és végül, de nem utolsó sorban a környezettudatosság a hármas. És hogy hogy jön ez ide? A Borbázis jogosan büszke arra, hogy az első olyan borkereskedés, amely vásárlóinak biztosítja az üvegvisszaváltás lehetőségét, sőt a visszavitt üvegeket kedvezményekre lehet váltani! Számokban kifejezve „2018 óta 250.000 palackot juttattak vissza az üveggyártás folyamatába, mellyel megközelítőleg 17.250 kWh energiát, 16 tonna szén-dioxidot, 50 tonna hulladékot és 60 tonna nyersanyagot spóroltak meg.”

ures-uvegek.jpg

Készült a sajtóanyag felhasználásával. 

Irány Pécs!

Február közepén Pécsre szólított a kötelesség, a Pécsi Borozó negyedéves bormustráján bíráltam, mert, ahogy a közhely tartja, „ezt a munkát is meg kell csinálnia valakinek”. Még nem volt szerencsém 4 óránál hosszabb időt eltölteni Pécsett, mostanáig.

Hétfő, szikrázó napsütés. Egyik kedvenc útvonalamon, a 65-ös, majd 66-os úton zötyögök a borokkal megpakolt „Puttonnyal” (céges Ford Courier), cél az Eleven Vinotéka & Bár, a Pannon Borbolt nemrégiben megnyílt székhelye, ahol a szerkesztőség pár tagja és a borbírálaton részt vevő borászok és szakemberek várták, hogy milyen izgalmakat tartogatnak a mustrára és a kékfrankos tematikus tesztre felsorakozott borok. Egy kis spoiler, hogy a „C” bizottságnál alig volt 80 alatti pontszám és mindössze egy tételt kellett dugóhiba miatt kizárni az ötvenötből, szóval jó borok voltak, no. Részletek és az eredmények hamarosan olvashatók a Pécsi Borozó online felületén! Ha a Jókai téren jártok csekkoljátok az Eleven borválasztékát és kóstoljátok meg az (esetünkben elvitelre kapott) Andalúz marhapörköltet, mert isteni!

img_20210215_120903.jpg

A város felfedezéséhez – ha épp nem tart az ember lányának idegenvezetést egy mindent tudó főszerkesztő – mindjárt 7 sétaútvonalat is kínál a Made in Pécs ingyenes helyi kiadvány a Bauhaus-tól kezdve a pécsi hírességek otthonain át a legendás koncerthelyszíneken keresztül akár a pécsi villamos nyomába is eredhetünk. A kedvencem a Játékos séta volt, ami a belváros megismeréséhez a főbb nevezetességekhez kapcsolódó állomásokat „kódolva” adta meg. Ez kicsit az egy időben annyira menő városi nyomozós játékok hangulatát idézte vissza. Mondanom sem kell, hogy itt található hazánk első Egyeteme, amelyet I. Lajos király alapított 1367-ben, de azt tudtátok, hogy a pécsi Littke Pezsgőház 1876-es alapításával régebbi, mint a Törley Pezsgőpincészet, ami 1882-ben nyílt meg?

img_20210215_165832.jpg

A Király utcában is érdemes elidőzni, szemügyre venni az üzleteket, mert olyan érdekességeket találunk itt, mint a híres kesztyűkészítő boltja, ahonnét Madonna is rendel vagy a helyi designerek ruháit kínáló Monokrom. Azt tudtátok, hogy ebben az utcában van Magyarország legrégebbi, 1789 óta működő cukrászdája, kávézója, a Caflisch? Természetjáróknak ajánlom az erdei várostörténeti sétát a Tettyén, művészet fanatikusoknak kihagyhatatlan a Zsolnai negyed.  

img_20210216_142925.jpg

A kávé szerelmesei feltétlenül látogassák meg a Pécsi Kávé kávézót, ami az Irgalmasok utcában, egy ház belső udvarán bújik meg. Pécs első specialty kávézójaként, Pécs első kávé mikropörkölőjének, a Bean ON-nak a kávéit kínálják világos és sötét pörköléssel. Aztán ott van még a Főtéren az I love Pécs café, ami Turisztikai Iroda is egyben, ott szintén specialty kávékat, helyi borokat és kézműves söröket is kapni.

img_20210216_092415.jpg

Az utam legérdekesebb élménye a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében tett látogatás volt. A közel egy éve ott dolgozó Karsai Mirjam borásznő tartott profi idegenvezetést és mutatta be az Intézetet és tevékenységeit. Az intézetet 1949-ben a Földművelésügyi Minisztérium hozta létre, az 1600 nm-es, 4800 liter kapacitású pince és az 5 hektáros szőlőterület korábban egyházi kézben voltak. Ma itt található hazánk leggazdagabb, 1500 tételből álló szőlőgénbankja és egy, a Kárpát-medencei őshonos fajtákból létrehozott ültetvény. Az intézetben aktívan folyik a szőlőnemesítési tevékenység, gombabetegségekre ellenálló, úgy nevezett rezisztens fajtákkal kísérleteznek. A szőlészeti kutatások további 30 hektáron folynak a közeli Szentmiklós-hegyen.

img_20210216_103707.jpg

A pincében jelenleg közel 900 mikrovinifikációs kísérlet zajlik, az élesztő kísérletektől kezdve a rezisztens fajták borainak vizsgálatán keresztül a borászati innovációs technológiák „tesztelésén” át.

img_20210216_095929.jpg

Ilyen újítás például a Flexcube, ami egy prorózus műanyag tartály, mely a hordót hivatott „kiváltani”, a benne érlelődő bor hamarabb készen van, mint acéltartályban, a mikrooxidáció miatt. Aztán vannak hordókísérletek is, a Trust hordógyártóval közösen például 51 donga ízhatását vizsgálták nemrégiben.

img_20210216_100525.jpg

És ejtsünk még szót a borokról, a Kutatónál ugyanis a saját készítésű tételek értékesítése is folyik. A borok szépen „muszikálnak”, a Zenit 2019 bekerült a tavalyi évben a Pannon Borrégió TOP 25 bora közé, a Cabernet Sauvignon 2017 Vinagora Aranyat nyert szintén 2020-ban. Nekem ezúttal a Csókaszőlő 2019 nyerte meg a tetszésem, intenzív illatában málna és eper, a szájban csipkebogyó és cseresznye, jó ivású, tartalmas korty a fajtára jellemző könnyedséggel.

img_20210216_182014.jpg

Hová tűnt Bakó Ambrus?

Az elmúlt időszakban gyakran találkozom Bakó Ambrussal a Petrányi Pincénél, így nem álltam meg nem megkérdezni, hogy mi van vele mostanában: csúcsokról és mélypontokról, őszintén. Köszönöm a beszélgetést, ami egy kicsit számomra is új lendületet adott az íráshoz. �

Ismerd meg a tokaji aszút! – 5 dolog, amit nem tudtál róla

Vannak dolgok, amelyeket természetesnek veszünk, mert amennyire vissza tudunk emlékezni, mindig is tudtunk a létezésükről. A tokaji aszú sokaknak ilyen magától értetődő és ezért kevésbé érdekes borkategória. Pedig több szempontból is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket így az ünnepek előtt érdemes is megismerni.

A Tokaji borvidék egyedisége

A tokaji aszú nem jöhetne létre, ha nem lenne a borvidéknek olyan speciális mikroklímája és földrajzi jellemzői, melyek megteremtik ennek lehetőségét. Ahogy a Bodrog és a Tisza folyók átszelik a térséget, az őszi reggelek mesebeli párába burkolják a borvidéket. Ez és a napközbeni száraz idő segít abban, hogy a Botrytis cinerea nevű nemespenész-gomba megtelepedjen az egészséges és érett szőlőszemeken, és beinduljon az aszúsodás folyamata. Ha csak egy nincs a helyén ezekből az alkotóelemekből, aszú szempontjából máris búcsút mondhatunk annak az évjáratnak.

_koccintsaszuval_2020_02_foto_dancsecs_ferenc.jpg

Fotó - Dancsecs Ferenc

Kézi szüret a köbön

Igen, sok helyen szüretelnek kézzel, azonban az aszúszüret nehézsége mégis kiemelkedik a többi közül. Mivel a fürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, ezért az aszús szemeket folyamatosan szüretelik. Képzeljük el, ahogy a hideg, fagyos novemberi reggeleken a szőlőfürtökről egyenként kell kiválogatni és kicsipegetni az értékes aszúszemeket, a cukor már odafagyott a kezünkre, és végig koncentrálni kell arra, nehogy rothadt vagy illós szemek kerüljenek a vödrökbe, tönkretéve ezzel az egész napi munkát. Egy tapasztalt aszúszedő is csak 6-7 kiló aszúszemet tud egy nap gyűjteni, így érthető miért hatalmas érték az ő tapasztalatuk.

img_20181018_114247.jpg

Aszú Day

Szeretünk ünnepelni. Az ünnepek fontos tradíciókká, családi hagyományokká válnak, amik folytonosságot visznek az életünkbe. A legkülönfélébb dolgokat lehet ünnepelni, legyen az egy személyes évforduló, mint a születésnap, vagy sok millió ember közös ünnepe, a karácsony. A tokaji aszú a maga nagyszerűségében és egyediségében szintén megérdemli, hogy legyen egy saját napja. Minden év december 10-én tartják az Aszú Day-t, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon. Legyünk rá büszkék, és nyissunk ki egy palack aszút ezen a napon!

Lépjünk ki a gasztro-komfortzónánkból

Magas maradékcukor-tartalmával a tokaji aszú kiváló desszertbor, sőt magát az étkezés végi édességet is kiválthatja. Azonban egy aszú sokkal többrétűbb annál, mint hogy csak édesség mellé kínáljuk. A kacsa- vagy libamáj vagy a sós, karakteres ízű kéksajt is egy klasszikus páros. Ha gyümölcsökkel készítjük a csirkét, kacsát vagy fácánt, akkor érdemes kipróbálni mellé egy pohár aszút, de még az édes tónusú zöldségekkel – mint a sütőtök, az édesburgonya vagy sárgarépa – is szépen harmonizál. Az ázsiaiak pedig nemhiába szeretik annyira az aszút, az ő konyhájuk csípős-édes fogásaihoz is remekül passzol.

_koccintsaszuval_2020_01_foto_dancsecs_ferenc.jpg

Fotó - Dancsecs Ferenc

Az aszú több, mint csak egy édes bor

Mindenkinek vannak kedvenc szőlőfajtái, borstílusai, és pincészetei. Ha valakinek ez a száraz bort jelenti, akkor lehet, hogy eleve ódzkodik az édestől. Jó tudni azonban, hogy a tokaji aszú több mint egy egyszerű édes bor. A világ legjobbjai között számon tartott aszú képes megmutatni a Tokaji borvidék különleges adottságait és azt az évszázadokkal ezelőtt kifejlesztett egyedi technológiát, amit ebben a formában sehol máshol nem alkalmaznak a világon. Rendkívül komplex aromavilága, a magas maradékcukor-tartalmat egyensúlyban tartó eleven savszerkezete és az, hogy megfelelő körülmények között extrém ideig eltartható – gondoljunk akár az 1956-os aszúkra, de volt, aki 1848-ból is kóstolt! –, mind unikális borélménnyé teszik. Ne féljünk felfedezni a nagyszerűségét!

Ha az ünnepek alatt tokaji aszú kerül a poharadba, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, hogy megoszthasd az élményt.

Készült a sajtóközlemény alapján. 

A formabontó svéd világhírre törekszik badacsonyi rizlingjeivel

Őrült címkék, Rajnai rizling svéd módra Badacsony legkiválóbb dűlőiről avagy amikor a vállalkozó szellem és a személyes hozzáadott érték győzedelmeskedik. A Villa Sandahl borokról mindenkinek van véleménye és végül is nem ez a cél?

A svéd Sandahl testvérpár 2004-ben kezdett el szőlőtermesztéssel foglalkozni Badacsonyban, mára tíz hektáron gazdálkodnak, melyből kilencen Rajnai rizlinget termesztenek, a maradék egy hektáron pedig olaszrizlinget, ez utóbbi szőlő formájában kerül értékesítésre. Először is felmerül a kérdés, hogy mi vitte rá az egyébként mérnöknek tanult nyugdíjas cégvezetőt, Christert erre a vállalkozásra? Először 1987-ben egy baráti meghívásra látogattak Magyarországra testvérével Thorddal és feleségével Gunnellel, Badacsonyban is kóstoltak borokat, de akkor még nem gondoltak arra, hogy valaha ők is bortermelők lesznek.

villasandahl_pappattila_0206.jpg

Fotó - Papp Attila

A szőlő- és bortermelésbe egy szintén közös családi látogatás után, 2004-ben vágtak bele a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen, a Badacsonyon. A pincészet fő célja már a kezdetek kezdetén is egyértelmű volt: az értékes dűlők (a Kezdet, a Magány, a Püspökudvar, az Ekkő, a Püspökkert valamint a Gróf-domb) szőlői csakis magas minőségű borok alapanyagául szolgálhatnak. A kezdeti évek a kísérletezésről szóltak: fajtákkal, dűlőkkel, technológiával. Arra a felismerésre jutottak, hogy a badacsonyi mikroklíma mellett és a déli fekvésű dűlőkön a legtöbb fehér szőlő egyensúlytalan bort ad. Olyan fajta kellett, amely később indul érésnek, illetve amelynek a savai a nagy nyári melegnek is ellenállnak. Ezeknek a feltételeknek kitűnően megfelelt a Rajnai rizling, ami az olaszrizling mellett – sőt, mondhatni előtte, már Ranolder Püspök idejében is – kedvelt fajta volt a térségben.

img_20201007_122221.jpg

A helyiek először kétkedve fogadták őket, nem hittek abban, hogy bortermelési múlttal nem rendelkező svédek hozzá tudnak tenni valamit a már rómaiak óta szőlőtermesztéssel foglalkozó vidék fejlődéséhez. Mára megtalálták azt a csapatot, aki hisz bennük. Jelentős lépés volt történetükben, hogy találkoztak az elzászi bortermelővel, Fabien Stirnnel, akitől tanácsokat és egy receptúrát is kaptak. Az igazi áttörést a 2010-es évjárat hozta meg a pincének. Víziójuk nem kevesebb, mint világhírű borokat készíteni a badacsonyi dűlőikről. Fő alapelveik a minőség, egyéniség és a szenvedély.

img_20201007_105359.jpg

Főborászuk a fiatal és tehetséges Palkó Zsolt, aki 7 évvel ezelőtt Bakó Ambrustól vette át a stafétabotot. A szüret időpontját mindig a gyümölcs érettségéhez igazítják, mivel teljes fenolos érettségi állapotában szedik a szőlőt, így igyekeznek a lehető legkésőbbi időpontra kitolni a szüretet. Nem csak dűlőszelekciót alkalmaznak, hanem a préselés során kinyert mustot is osztályozzák, és elkülönítik minőség szerint. Már rögtön szüret után kialakul egy elképzelés, hogy milyen a potenciálja az adott mustnak, és három kategóriára bontva külön erjesztik. A felső kategóriás boroknál a legszebb mustfrakciókat házasítják. Azokat a mustfrakciókat, melyek nem teljesítik a minőségi elvárást, nem dolgozzák fel. Csendes erjedést biztosító élesztőt használnak.

img_20201007_105603.jpg

Eddig minden évben a szüretkor és a feldolgozáskor jelen volt Christer is, és személyesen felügyelte a munkálatokat. Az idei év lesz az első, amikor a COVID-19 meghiúsítja ideutazásukat. Látogatásunk alkalmával Christer Skype-on mesélt a kezdetekről, a kihívásokról, a sikerekről és a jövőre vonatkozó terveikről valamint arról a vállalkozói személetről, amiben családjával hisznek. „Legyünk büszkék – bár ezt Svédországban sem nézik jó szemmel. Akárhogy is, a vállalkozó szelleműek mindig büszkék. Az emberek azt gondolják, hogy nem vagyok normális. Vagyok, aki vagyok, szeretek különleges dolgokat létrehozni, mint például a boraink.”

img_20201007_120457.jpg

Boraik egyediségéhez hozzájárul a Christer által rendszeresen emlegetett formabontó, „out of the box” gondolkodás, mely címkéik kinézetében is visszaköszön. A címkéket ő és felesége saját maguk tervezik, ők találják ki a nevet, melyhez inspirációul az adott év aktualitásai, események, tapasztalatok (és némi ötletelés közben elkortyolgatott bor) szolgálnak. Általában 6-7 g maradékcukorral készülnek a borok, évente 8-10.000 palack mennyiségben, amelyekre a „kiegyensúlyozott” stílus jellemző, az évjáratkülönbségek kevésbé szembetűnők. A borokat három kategóriába: a solid ground (fehér felírat, csavarzár), mid range (különböző dűlőkről házasított – fehér felírat, parafadugó) és rare peak (dűlőszelektált – arany felírat, parafadugó) termékcsaládba osztják, melyeket a kapszula színe is megkülönböztet. Számomra a 2010-es „The Stamp” nyújtotta a legnagyobb élményt, ami a grépfrútos-lájmos, aszalt gyümölcsös, mézes jegyek mellett nagyon telt, aromás, finoman ásványos és az érlelt Rajnaikra jellemző petrolos karakterével szép zárása volt a kóstoló sornak.

img_20201007_164123.jpg

Stratégiai céljaik között szerepel a hazai kereskedelmi jelenlét megszilárdítása mellett az export piacok meghódítása is. A Sandahl borát kóstolni vágyókat a Sandahl vendégházban négy, csodás kilátással rendelkező vendégszoba is várja, a kellemes tartózkodásról Mozdény Judit, a borászat háziasszonya gondoskodik.

Köszönöm a meghívást a szervezőknek!

Készült a sajtóanyag felhasználásával.

Nyitott pincés rendezvényként tér vissza a Bor, mámor, Bénye!

Idén augusztus 14-16. között kerül megrendezésre Erdőbényén a népszerű háromnapos esemény, a Bor, mámor, Bénye. Az eddig fesztiválként ismert boros-gasztro-kulturális rendezvény, összhangban a járványügyi intézkedésekkel idén nyáron nyitott pincés eseményként kerül megszervezésre, azaz az egyes helyszínek önállóan hirdetik meg programjaikat.

bor_mamor_benye_2019-42.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

Már a nulladik nap, vagyis a csütörtök este is kínál pár lehetőséget a korán érkezők számára: ázsiai ihletésű konyhai ínyencfogások készülnek a SanzonTokajnál, a Préselőnél és a Budaházy-Fekete Kúriánál pedig festői környezetben hangolódhatnak rá a vendégek a hosszú hétvége programjaira. A meseszép faluban ezúttal is a természet kínálta nyugalomé és a páratlan tokaji boroké a főszerep, azonban ahogy már megszokott, a falu 14 pincészetének udvarait ilyenkor gasztro kiállítók lepik el.

bor_mamor_benye_2019-10.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

Idén is visszatér az encsi Anyukám mondta, debütál a Kúria Bisztró, lesz Borsod Burger, A Leves és KicsiZso, valamint BBQ és bográcsos finomságok is készülnek, lesz borkóstolóval egybekötött vacsora, de a specialty kávék szerelmeseinek sem kell majd csalódniuk. Az előre meghirdetett időpontokban ingyenes koncerteken is lehetséges a részvétel: a lágy jazz dallamoktól kezdődően a rockabillyn át a szóló gitár zenéig élvezhetik a vendégek a zenei aláfestést.

Mindezek mellett a szervező pincészetek színes programokkal is várják a faluba érkezőket egész hétvégén: a kicsiktől a nagyokig bizonyára mindenki megtalálja a kedvére való foglalkozást. Van, aki filmvetítéssel, van, aki történelmi sétával vagy dűlőtúrával készül, de lesznek kézműves foglalkozások is, vagy akár társasjáték partin is szórakozhat a nagyérdemű. A vájtfülű borértő közönség pedig válogatott kóstolókon csemegézhet ritka borkülönlegességek között.

bor_mamor_benye_2019-31.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

A programok elérhetőek a Bor, mámor, Bénye Facebook oldalán, a honlapon, vagy az egyes pincészetek közösségi média platformjain. A nyitott pincés rendezvényre a belépés ingyenes, a borfogyasztás azonban pohárdíjhoz kötött: az akár három napon át használható pohár egyszeri helyszíni díja 2.000,- forint.

 bor_mamor_benye_2019-139.jpg

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo

Részvevő pincészetek:

Ábrahám Pince

Bardon Borászat

Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Budaházy-Fekete Kúria Borászat

Csite Családi Birtok

Jakab Pince

Illés Pince

Karádi-Berger Borászat

Kerékgyártó Pince

Préselő Pincészet

Pro Vinum Pincészet

SanzonTokaj

Vayi Borászat

Vinito Borászat

Készült a sajtóanyag alapján. 

Pesti Borkörút - Határtalan magyar borbártúra

* A nyár legnagyobb közösségi borkóstolója Budapest 6 neves borbárjában *


4 KERÜLET, 6 BORBÁR, 30 KIVÁLÓ BOR, A KÁRPÁT-MEDENCE SZÁMOS BORVIDÉKE
Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Pesti Borkörút rendezvény, amelyen a Kárpát-medence legjobb borai kóstolhatók.


A RENDEZVÉNY CÉLJA
A Magyar BOR Intézet* kezdeményezésére megvalósuló Pesti Borkörút célja, hogy a Körút mentén található hat neves borbárban két nap alatt meg lehessen ismerni a Kárpát-medence határtalan és csodás borvilágát. A két nap alatt bármilyen sorrendben és tempóban végiglátogatható a hat helyszín, amelyek nincsenek egymástól nagy távolságban, így akár gyalogosan is könnyen elérhetők.
Minden borbárban öt kiváló bort kóstolhatnak a Borkörút keretében a résztvevők. Mindenhol más a tételsor, más a koncepció: a borok az adott hely kedvelt tételei; fajtaválasztékban, borkészítési eljárásban és borvidékek szerint is sokszínűek. (* www.facebook.com/borintezet)

111075709_339596733731912_3493331305009408416_n.jpg

Kép - Magyar BOR Intézet


IDŐPONT
2020. július 30-31., csütörtök-péntek, 16-23 óra között


HELYSZÍNEK
Kadarka borbár (VI. ker., Király utca 42.) · www.kadarkabar.hu
Lodge (VIII. ker., Kőfaragó utca 10.) · www.facebook.com/lodge.event
VinoPiano Borbár/Wine Bar (IX. ker., Tűzoltó utca 22.) · www.facebook.com/VinoPiano.hu
vinoWonka Csokoládé- és Borbár (VIII. ker., Corvin sétány 2..) · www.vinowonka.hu
WINE & U borbár (VII. ker., Holló utca 3-9.) · www.facebook.com/Wineandu1
Zengő bár (VIII. ker., Krúdy Gyula utca 6.) · www.cultinglass.hu/zengo-bar

115419236_3424573764275714_4875761072571519115_n.jpg

Kép - Magyar BOR Intézet


BORKÖRÚTLEVÉL
Minden elővételes bérletet vásárló résztvevő kap egy „útlevelet” térképpel, információkkal, amelybe a meglátogatott borbárok vízum-pecsétet adnak. Emellett 6+1 kérdés is található az okmányban: minden helyszínhez kötődik egy kérdés - és a rá adott válasz.
A résztvevők nyereményeket nyerhetnek: ajándék kóstolókat, borbár kedvezményeket, borcsomagokat, borklub belépőket, Bormedence Kárpát-medencei borünnep belépőket.


RÉSZVÉTELI DÍJ
Elővételes jegyek: www.fkmc.hu/pesti-borkorut
Early bird bérlet: 12.000 Ft/fő (2020. július 26., vasárnap éjfélig)
Elővételes bérlet: 15.000 Ft/fő (2020. július 29., szerda éjfélig)
A kedvezményes elővételes bérletek mind a hat helyszín borainak kóstolására lehetőséget biztosítanak.
Helyszínen: 3.000 Ft / fő / borbár


INFORMÁCIÓ
Facebook esemény, további információk: www.facebook.com/events/603691137213010/

Készült a sajtóanyag alapján. 

Egri Bor Busz jár szombatonként

Az Egri Bor Busz szombatonként indul, és körjáratként működik, fix megállókkal, délelőttől egészen estig. Az Egerbe látogató borkedvelőknek kínál lehetőséget arra, hogy egyszerűen eljuthassanak egy nap akár több egri pincészethez is, és így könnyebben megismerhessék a helyi borkultúrát.

A helyszínek változatosak, a belvárostól a Szépasszony-völgyig, Egerszalóktól a Kőlyuk pincesoron át a Bolyki-völgyig nyolc borászatot, illetve az ő vendéglátóhelyeiket ejthetik útba.

egri_bor_busz_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila

A buszon lehet megvenni az aznapra szóló jegyet, amihez mindenki kap nyolc kupont. Egy kupont egy fő egy pincészetnél válthat be úgy, hogy azért egy borsort kóstolhat kedvezménnyel, vagy önállóan palackos borvásárlásra használhatja. A körjáratra az adott napon a menetrend szerint a megállókban lehet fel- és leszállni.

Mi az az Egri Bor Busz?

Egy buszjárat, ami körjáratban közlekedik, fix megállókkal.

Mikor jár a busz?

Minden szombaton 10:00 és 19:00 óra között közlekedik, másfél óránként egyszer.

egri_bor_busz_kreativ1.png

Fotó - Busák Attila

Hol tudom megvenni a jegyemet?

A buszon, felszálláskor, ahol bankkártyával is fizethetsz.

Hol tudok felszállni rá?

Bármelyik megállónál fel- és leszállhatsz, a jegyed egész napra érvényes.

Mennyi a jegyár?

2000 Ft /fő, amely kupon formájában levásárolható az Egri Borműhely tagjainál. (1 fő 1 helyen csak 1 kupont válthat be.)

Hogy működik a kupon?

A jegyvásárláskor kapott kupont a rajta található pincészeteknél lehet beváltani. 1 fő 1 helyen csak 1 kupont válthat be. A pincészeteknél kérhető, erre a programsorozatra összeállított 3 boros, 1500 Ft-os kóstoló árából 500 Ft kedvezményt jelent. A borsor mellett borvásárláshoz lehet még felhasználni a kupont. A kuponból pénzt a pincészeteknek nem áll módjában visszaadni.

Hova juthatok el a busszal?

A busz menetiránya hetente változik, így van A hét és B hét. Kérjük, az útiterved kialakításakor ellenőrizd, hogy melyik héten utaznál vele. Menetrend itt

egri_bor_busz2_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila

 

Gyerekeknek kell jegyet venni?

6 éves kor alatt ingyenes a buszjárat.

Miért érdemes ellátogatnom ezekre a helyekre?

Megismerkedhetsz a helyi borokkal és az Egri borvidék top borászataival, akik különféle borkóstolókat, fix kóstolósorokat és gasztronómiai finomságokat kínálnak, továbbá egyéb programokkal várnak.

További információk:
www.egribormost.hu/busz
www.facebook.com/events/2721203838111175/

Készült a sajtóközlemény alapján. 

süti beállítások módosítása